Förra året fick vi vänta ett bra tag på HTC:s flaggskepp “10”. Den var dock värd väntan, en elegant och toppspecad lur med bästa ljudet hittills i en smartphone. I år gick det fortare, och HTC har redan nu släppt en riktig premiumtelefon – HTC U Ultra.
HTC U är inte tänkt att ersätta HTC 10 som årets flaggskepp, vi kan vänta oss en ännu vassare HTC 11 senare i år. Det faktum att U Ultra är en mer phabletliknande sak med 5,7-tumsskärm talar också för det. HTC gör med andra ord som LG brukar göra, och släpper en stor och lite experimentell lur med förra generationens processor, innan det nya flaggskeppet. HTC U Ultra har en lätt tvålformad baksida helt i böjt glas. Snyggt… så länge den är nyputsad.
Glas och runda former
HTC U Ultra skiljer sig till det yttre markant från alla HTC-modeller vi sett på senare tid. HTC 10 är ett bastant aluminiumblock och One A9 är en stramt rundad Iphone 6-kopia. Här får design och material oss snarare att tänka på Samsung Galaxy S7, fast ännu mer rundat och droppformat. Och i en diskret, jämnsvart stil.
Det är blankt, svalt och anonymt, med bekvämt grepp, eller åtminstone så bekvämt det kan bli i det här stora formatet. När luren är hela åtta centimeter bred så kommer det bli ett visst problem för den som har för små händer. Kanterna är i mörk aluminium och baksidan är i glas med rundade kanter, men hade lika gärna kunna varit i blank plast eller metall. Det blir lite svettigt att greppa den i längden och ytorna älskar att samla på sig damm och fingeravtryck.
Under skärmen sitter en hemknapp som fungerar som fingeravtrycksläsare. På vardera sida finns också anonyma navigeringsknappar. Hemknappen är inte mekanisk utan svarar med en kort vibration när den registrerar ett tryck. Det är inte i klass med Iphonens så kallade ”taptic engine” men gör jobbet pålitligt och tydligt nog för att fungera. Skärmen verkar inte lika ljusstark som vissa konkurrenter, men skiner bättre än vi lyckades fånga på bild.
Snygg skärm med tillägg
Skärmen trodde vi först var en amoled-panel, tack vare ovanligt bra svärta i mörka partier och en inte riktigt så intensiv ljusstyrka som en del andra ips-paneler. Det visar sig dock vara en lcd-skärm av en typ HTC kallar ”Super LCD 5” – samma typ som sitter i HTC 10. Exakt vad det innebär tekniskt vet vi inte, men resultatet är en ips-liknande skärm med ovanligt bra kontrast kontrast och snygga, klara färger.
Förutom vanliga skärmen har U Ultra också en extra skärmrand upptill, en knapp centimeter hög, vid sidan av telefonens framåtriktade selfie-kamera. Det här har vi sett tidigare i telefoner från LG, V10 och X Screen. Och nu är det alltså HTC:s tur. Miniskärmen är av samma typ och har samma punkttäthet som den större, men kan slås av och på individuellt. Det gör att den används för klocka och notifieringar när telefonen är i viloläge.
I LG V10 var extraskärmen lite knepig att navigera och kunde inte utnyttjas till särskilt mycket, men HTC gör ett lite bättre jobb. Genom att svepa åt sidorna får vi fram olika funktioner – mediaspelare, snabbkontakter, liten app-meny, kalender med mera. Det är dock fortfarande pilligt och som funktion gör den egentligen inte så mycket nytta. Det är en gimmick, och inte mycket mer. Den fungerar bäst när den används för extra information, till exempel för att påminna om dagens händelser i kalendern. Att lägga kontakter, mediaspelarkontroller eller app-ikoner där är synnerligen puckat, då de är rejält svåra att nå.
Usb c-uttaget eller bluetooth är enda ljudalternativen. Och en inbyggd högtalare som ger klart men inte så kraftfullt ljud.
Bra men begränsat ljud
U Ultra följer HTC trenden och skippar hörlursuttag. Vi hoppas man får med en adapter till 3,5 mm också, det fick vi inte till vårt testexemplar. Om inte känns det lite snålt. Ljudkvaliteten ska på pappret vara riktigt bra, med kvalitets-DAC, hi-res audio-stöd och ett par avancerade audio-drivrutiner och funktioner: Boom Sound som ska ge extra tryck i den inbyggda högtalaren och Usonic som ska optimera ljudet för dig i hörlurar.
Vi får med ett par usb c-anslutna in ear-lurar som faktiskt ger ett riktigt övertygande ljud, om än med lite låg maxvolym. Men utan adapter tillgänglig kan vi inte testa med våra favorithörlurar och jämföra med andra telefoner och mediaspelare. Vi är fortfarande tveksamma till hela idén med ljud och laddning via samma port. Det känns som en lösning på ett problem som inte finns, och som istället har skapat ett nytt – ingen musik när du laddar batteriet. Men okej, kanske är det framtidens melodi. Vi får hoppas det dyker upp fler bra usb c-hörlurar från de tunga namnen på hörlurssidan snart.
Batteriet ett problem
Vi väntar fortfarande på flaggskeppsmobiler med nya Snapdragon-kretsarna, och tydligen får vi vänta lite till. Här är det halvåret gamla Snapdragon 821 som gäller. Det är dessutom en aningen nedklockad version jämfört med de vassaste. Men långsamt är det definitivt inte, det är precis samma version som i exempelvis Google Pixel. Och ärligt talat, vi har slutat bry oss om vilken telefon som är en eller ett par procent snabbare än den andra.12 megapixel baktill. Och ännu fler pixlar i kameran på andra sidan. Batteriet känns dock klent tilltaget. U Ultra är en stor telefon med höga prestanda och många extrafunktioner, men med bara ett 3 000 mAh batteri övertygar inte batteritiden. Vi får ut sex timmars uppspelning av strömmad video, där de flesta konkurrenter numera ligger bekvämt över åtta. Den är i alla fall snabbladdad, med Quick Charge 3-stöd och en medföljande laddare för det. Standbytiden är däremot riktigt bra, kanske just tack vare att huvudskärmen kan släckas ner helt.
Annorlunda kameror utan det lilla extra
För foto är U Ultra en udda upplevelse. Huvudkameran baktill är en 12-megpixlare med vidvinklig optik, stor bländaröppning och relativt stor sensoryta. Den ger oss skarpa utomhusbilder i dagsljus, men med lite blek färgåtergivning i automatiskt läge. Inomhus är det tvärtom – knepigt att få maxad skärpa, ovanligt tung mättnad på färgerna, men i alla fall inte överdrivet brusigt. Men nej, U Ultra kvalar inte in i absoluta toppskiktet fotomässigt. Du kan dock filma i 4k, ta raw-foton och den har ett smart mikrofonsystem för riktad och brusreducerad ljudupptagning.
Selfie-kameran på framsidan är en annan femma. Den har faktiskt 16 megapixlar, och är därmed mer högupplöst än huvudkameran. Den har också ett snabbare 4 megapixels ”ultrapixel”-läg.HTC Sense ser ut mer eller mindre som det gjort senaste året. Vilket inte är fel. Det är snyggt och lättanvänt.
Extra kompanjon
Operativsystemet är Android 7.0 med HTC Sense. Det är ett inte allt för tungrott gränssnitt med en del egna designval, men ingenting som sticker ut och stör. Här finns också samma möjlighet att ladda hem fantasifulla teman. Nyhetsflödet Blinkfeed har vi efter flera år fortfarande inte begripit poängen med, men den är som vanligt lätt att inaktivera.
En nyhet är Sense Companion, en funktion som liksom Google Now ska kunna ”lära känna” dig och föreslå aktiviteter, vägval med mera utifrån dina vanor. Vi kan dock inte se att den gör ett bättre eller sämre jobb än Google, men det visar sig möjligtvis efter en längre tids användning,
Omdöme
HTC U Ultra är en ojämn upplevelse. HTC gör så bra de kan med design och ergonomi i det här stora formatet. Prestanda är bra men inte exceptionell, och samma sak kan sägas om skärmen. De saker som gör att HTC U Ultra skiljer sig från mängden – extraskärmen, ljudlösningen, kamerorna och ny mjukvara – är vare sig fantastiska eller usla. Bara annorlunda, med en del goda idéer och en del vi inte riktigt begriper.
Det största problemet med HTC U Ultra är dess pris. För den 64 GB-modell som säljs i Sverige får du betala strax under 8 000 kronor. Det gör att vi nog rekommenderar att du väntar ett tag och kollar in fler av vårens telefonnyheter först. Är HTC 11 lika bra som HTC 10 var, är den värd att vänta in.
Fakta HTC U Ultra 64 GB
Tillverkare: HTC Funktion: Smartphone Systemkrets: Snapdragon 821 MSM8996 Pro Processorkärnor: 2st Kryo 2,15 GHz + 2st Kryo 1,6 GHz Grafik: Adreno 530 Minne: 4 GB Lagring: 64 GB, plats för mikro sd Bildskärm: 5,7 tum super lcd 5, 1440×2560 bildpunkter (513 ppt) + 2 tum 160×1040 bildpunkter Kameror: 12 megapixel med led bak, 16 megapixel fram Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med Displayport Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 11), 802.11a/b/g/n/ac mu-mimo, bluetooth 4.2, a-gps, nfc Operativsystem: Android 7.0 med HTC Sense Övrigt: Fingeravtrycksläsare Batteri: 3 000 mAh, QuickCharge 3.0 Batteritid: 6 h webbvideo (wifi), 7 h 10 min blandad användning (4g), ca 25 h samtal (3g) Storlek: 16,2 x 8 x 0,85-1 cm Vikt: 173 g Pris: 7 900 kr