Två av livets underbara påfund stavas Träning och Prylar. Så hur bra vore det inte om dessa kunde förenas i en fantastisk symbios? Faktum är att detta är precis vad som håller på att hända. Mer och mer teknik smyger sig in i sportens värld; löparskor med inbyggda sensorer, gps-mottagare för löpare, mobiltelefoner med sportfunktioner, vibrerande gymmaskiner och så vidare. Med detta i bakhuvudet började vi samla ihop prylar som har med träning och hälsa att göra, bara det var tillräckligt high tech!
Bland de prylar som mäter hastighet och avstånd när du springer hittar vi fyra olika metoder; gps, radarsensor, fotsensor och stegräknare (se faktaruta).
Träningstesterna visade att så länge vi har bra satellitmottagning är gps att föredra, noggrannheten är oslagbar och efteråt kan vi se exakt på en karta i datorn hur vi har rört oss. Gps:ens nackdel är den långa väntetiden i starten, vid sökandet av satelliter. Dessutom går det inte att använda gps när man springer inomhus.
Till testets mer udda prylar hör en massage¬stol och en så kallad fettvåg som visar förhållandet mellan fett och muskler. Massage tycker vi är ett skönt och viktigt komplement till träning. Dessutom är det här friskvård i hemmet i sin lyxigaste form. Köp en fettvåg, en massagestol och en Garmin Forerunner, och allt du behöver för att bli en friskare människa är lite träningsvilja …
Sådär smarta skor

Adidas 1.1 är en löparsko med sensorer och en liten motor som kan variera dämpningen i hälen. Skon sitter riktigt skönt runt foten men vi slås direkt av att den inte alls känns som en löparsko, möjligtvis som en basketkänga. Hälpartiet är extremt högt och skon upplevs som tung och klumpig när vi springer.
Info från: Adidas, www.adidas.com
Fakta/beskrivning: Löparsko med sensorer
och variabel dämpning
Rek. pris: 2 500 kronor
Lyckad sammanslagning

Polar och Adidas har slagit sina påsar ihop och utvecklat ett spännande koncept för löpare. Adidas står för skorna och Polar för klockan med puls- och hastighetsmätare. Adistar Fusion har ett hål med en fotsensor som kommunicerar med klockan. Skon sitter skönt och upplevs som snabb och stilrent snygg. Klockan är den nya RS800sd, en grymt läcker skapelse! Det märks att finländarna kan det här med design men tyvärr är inte klockan lika användarvänlig som Polars tidigare modeller.
Info från: Adidas, Polar, www.adidas-polar.com
Fakta/beskrivning: Löparsko och klocka med
pulsmätare och hastighetsmätare
Rek. pris: 1 400 respektive 4 695 kronor
Hjälp från ovan

Forerunner 305 är rätt fet för att vara ett armbandsur men med tanke på att den innehåller gps-mottagare är den förvånansvärt liten. Den känns aldrig tung eller obekväm när vi springer.
När vi startar klockan blir väntan på att få tillräckligt bra satellitmottagning ibland alltför lång. Men när vi väl fått satellitkontakt blir vi inte besvikna, tät skog eller höga hus är inga problem för Forerunner. Dessutom finner vi funktioner i överflöd, du kan bland annat lägga in favoritpositioner och delmål (waypoints) som du senare kan hitta tillbaka till.
Huvudsakligen är detta en löparpryl men den funkar också bra när du cyklar eller åker skidor.
Info från: Garmin, www.garmin.se
Fakta/beskrivning: Klocka med gps
Rek. pris: 4 295 kronor
Knapp(o)händigt

Denna löparklocka från Techtrail är en riktigt snygg skapelse. Den sitter skönt runt armen och displayen är klar och tydlig. Vi blir dock besvikna när vi försöker manövrera klockan.
Knapparna är dumt placerade och är riktigt obekväma att använda. Dessutom reagerar klockan sent på knapptryckningar. Det händer att vi trycker en extra gång för att sedan se hur klockan hoppar över en meny, eller så råkar vi ändra en inställning. Kan du stå ut med detta är klockan trots allt lättjobbad.
Enduro Compass
Info från: Techtrail, www.techtrail.com
Fakta/beskrivning: Löparklocka med digital kompass
Rek. pris: 969 kronor
Skoj på hoj

Edge 305 är i stort sett samma pryl som Forerunner 305 förutom att Edge riktar sig till cyklister som vill få ut lite mer av träningen än vanliga motionärer. De största skillnaderna mellan Edge och Forerunner är att Edge har en betydligt större skärm, här ingår också en kadensmätare. Med denna kan du se varvtalet på pedalerna, vilket uppskattas av elitcyklister som vill kunna hålla ett jämnt varvtal.
Garmin Edge 305
Info från: Garmin, www.garmin.se
Fakta/beskrivning: Cykeldator med gps
Rek. pris: 3 910 kronor
Pratglad tuffing

Det som är så sportigt med den här telefonen är främst att den kan räkna ut din hastighet, din sträcka och dina förbrända kalorier. Hastigheten och sträckan räknas ut som i en vanlig stegräknare vilket gör att precisionen inte är att lita på. Vill du veta din hastighet mer exakt kan du köpa till Nokias gps-mottagare med bluetooth, LD-1W. Då blir noggrannheten mycket bättre även om mottagningen ute i skogen kan diskuteras.
Info från: Nokia, www.nokia.se
Fakta/beskrivning: Sportmobil med hastig¬hetsmätare
Rek. pris: 2 900 kronor
Skakad, inte berörd

Powerplate är läckert formgiven och påminner om en gigantisk våg med några knappar och en display. Du kan välja bland olika tidslängder och olika frekvenser; högre frekvens för träning och lägre för stretching eller massage. Eftersom det är träning vi ska syssla med väljer vi 50 hertz och 45 sekunder. Det går även att välja 30 eller 60 sekunder men 45 räcker gott och väl. Beroende på hur vi står på, eller håller mot, den vibrerande plattan tränar vi olika delar av kroppen.
Info från: Powerplate, www.powerplate.se
Fakta/beskrivning: Vibrerande gym¬maskin
Rek. pris: 105 750 kronor
Koll på läget

Running Pack består av Suunto:s T4 och deras fotsensor. Klockan är tunn och nätt. Tack vare tygarmbandet är den riktigt bekväm att ha på sig. Tyvärr är den långt ifrån snygg, den ser mer ut som något billigt köp från Thailand.
Konstigt nog står de fem knapparnas förklaring under klockan så vi var vid flera tillfällen tvungna att ta av oss den. Att läsa och lära sig knapparna tog sin tid då deras placering är långt ifrån logisk.
Info från: Suunto, www.suunto.com
Fakta/beskrivning: Löparklocka med fotsensor
Rek. pris: 2 500 kronor
Handboll med gymeffekt

Om du gillar de tidigare powerball-bollarna har du här något alldeles extra. Bollen är gjord helt i metall vilket innebär att vikten är ungefär den dubbla mot föregångarna. Att få fart på det inre gyrot kräver en hel del träning.
Info från: Teknikmagasinet, www.teknikmagasinet.se
Fakta/beskrivning: Gyroboll för handledsträning
Rek. pris: 699 kronor
Coachen runt armen

I samma veva som Nokia släpper sin sportmobil kontrar Sony Ericsson med en telefon på samma tema. W710i ser häftigt sportig ut med det delvis gummiklädda skalet och har utrustats med både stegräknare och accelerometer.
Stegräknaren nollställs vid midnatt och visar på skärmen automatiskt antalet steg du tagit under dagen, en riktigt bra funktion.
Info från: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Fakta/beskrivning: Sportmobil med hastighetsmätare
Rek. pris: 3 000 kronor
Vandringspokal

Suunto X9i ger ett robust och kraftigt intryck och med tanke på att den innehåller en gps-mottagare är det inte så konstigt att den är stor. Men den är ändå inte för stor.
Suunto X9i
Info från: Suunto, www.suunto.com
Fakta/beskrivning: Friluftsklocka med gps
Rek. pris: 5 000 kronor
Nikepod får + i kanten

Nikes samarbete med Apple har resulterat i ett par skor med namnet Nike+. Under sulan sitter en minimal fotsensor som skickar information till en mottagare på din Ipod Nano. Har du ingen Nano är det kört.
Dessutom finns en rolig finess som kallas ”powersong”. Först måste du bestämma din egen powersong, det vill säga en låt som ger dig extra energi. Sedan när du till exempel kommer till en tung backe är det bara att hålla in mittenknappen så spelar Nano din powersong. Inte dumt alls.
Info från: Nike, www.nike.com/nikeplus
Fakta/beskrivning: Skor med
fotsensor och sportkit
Rek. Pris: 1 000 kronor för
skorna, 275 kronor för sportkit
Löpare radar upp sig

RSS står för Radar Speed System, den här klockan mäter alltså din hastighet med hjälp av radiovågor. Sensorn fäster du vid midjan om du ska springa men det går också bra att sätta den på pjäxorna eller på cykeln beroende på aktivitet.
Info från: Sonic Instruments, www.aevum.se
Fakta/beskrivning: Löparklocka med radarsensor
Rek. pris: 1 290 kronor
Träna med Tvins

Nä, det här är inget mästarbälte för fribrottare. Det här är Abtronic bältet som enligt tv-reklamen ska ge dig muskler utan träning. Med hjälp av ofarliga strömsignaler ska bältet btygga upp dina muskler, utan att du behöver röra en fena.
Det finns sex olika program och tolv olika strömnivåer. Innan vi börjar måste vi kleta ner bältet med en beskedlig mängd gelé för att elektroderna ska få bra kontakt. Den medföljande lilla flaskan räcker således inte särskilt länge.
Tio minuter med Abtronic ska motsvara 600 situps, en helt galen jämförelse. Det känns inte ett dugg jobbigt efteråt, förutom att musklerna känns något ansträngda, nästan som omedelbar träningsvärk vilken går över efter några minuter. Dessutom förklarar instruktionsboken att Abtronic ger bäst effekt om du tränar regelbundet och äter hälsosamt. Då blir det svårt att veta vad som gör att musklerna framträder – strömbältets behandling eller alla timmar på gymmet?
Abtronic
Info från: Abtronic, www.tvins.com
Fakta/beskrivning: Strömbälte
Rek. pris: 499 kronor
Rätt mätt fett

Denna våg har en funktion som de flesta andra vågar saknar, den kan nämligen uppskatta din fettprocent, alltså hur många procent av din kroppsvikt som är fett.
Info från: OBH Nordica, www.obhnordica.se
Fakta/beskrivning: Våg som mäter fettprocent
Rek. pris: 545 kronor
Känn rytmen

Denna biffiga massagestol har en speciell funktion, den kan massera i takt med musik! Bakom stolen sitter en cd-spelare och det går också bra att koppla in en mp3-spelare eller varför inte ett tv-spel? Det är faktiskt riktigt kul att bli knådad i takt med de senaste hitsen samtidigt som vi diggar i de medföljande hörlurarna, men nog passar det bättre med lugn musik.
Info från: Hampton, www.hampton.se
Fakta/beskrivning: Massagestol med musikmassage
Rek. pris: 28 000 kronor
Det behövs inga forskare i Schweiz för att konstatera att tekniska prylar gör träningen roligare och mer effektiv. Prylarna kan få fler människor att börja träna eller redan aktiva att träna hårdare och mer fokuserat. Vi märkte att de flesta tekniska lösningar hamnar inom löparsegmentet, därför finns det flera exempel av denna typ med i testet.
Stegräknaren är omsprungen
Bland de prylar som mäter hastighet och avstånd när du springer hittar vi fyra olika metoder; gps, radarsensor, fotsensor och stegräknare (se faktaruta).
Träningstesterna visade att så länge vi har bra satellitmottagning är gps att föredra, noggrannheten är oslagbar och efteråt kan vi se exakt på en karta i datorn hur vi har rört oss. Gps:ens nackdel är den långa väntetiden i starten, vid sökandet av satelliter. Dessutom går det inte att använda gps när man springer inomhus.
Radarsensorn visade sig ha snäppet bättre noggrannhet än fotsensorn. Med dessa prylar är det bara att trycka igång och börja träna, ingen väntetid här inte. Stegräknaren, som vi hittade i sportmobilerna, hade ofta ingen aning om hur långt vi hade sprungit och verkade mest chansa vilt, fel uppemot 20 procent var inte ovanligt.
Sådär smarta skor

Adidas 1.1 är en löparsko med sensorer och en liten motor som kan variera dämpningen i hälen. Skon sitter riktigt skönt runt foten men vi slås direkt av att den inte alls känns som en löparsko, möjligtvis som en basketkänga. Hälpartiet är extremt högt och skon upplevs som tung och klumpig när vi springer.
På utsidan på vardera sko sitter två knappar för att aktivera sensorn och ställa in hårdheten på dämpningen. Dämpningen ska ändras automatiskt beroende på din vikt och på vilket underlag du springer. Denna ändring märkte vi dock aldrig riktigt av, skon verkade normalt dämpad hela tiden. Sen undrar vi vad som händer när du har använt skon en hel höst och vinter, och sprungit i regn och lera och på stenar och berg? Hur bra mår motorerna och sensorerna då? Nej, hållbarheten kan nog ifrågasättas.
Adidas 1.1
Info från: Adidas, www.adidas.com
Fakta/beskrivning: Löparsko med sensorer
och variabel dämpning
Rek. pris: 2 500 kronor
Betyg: 4
Lyckad sammanslagning

Polar och Adidas har slagit sina påsar ihop och utvecklat ett spännande koncept för löpare. Adidas står för skorna och Polar för klockan med puls- och hastighetsmätare. Adistar Fusion har ett hål med en fotsensor som kommunicerar med klockan. Skon sitter skönt och upplevs som snabb och stilrent snygg. Klockan är den nya RS800sd, en grymt läcker skapelse! Det märks att finländarna kan det här med design men tyvärr är inte klockan lika användarvänlig som Polars tidigare modeller.
Funktionerna är verkligen utvecklade för löpare och det är inte mycket i finessväg vi saknar. Om det är något vi ska klaga på leder start-knappens utformning till många ofrivilliga tryckningar. Inte heller gillar vi att vi inte har full frihet vad gäller vilka data som ska visas i displayen.
Hastighets- och avståndsmätarens precision är riktigt bra, för att inte tala om programvaran som du använder när du fört över dina träningspass från klockan till datorn! Polar Protrainer 5 är en ren fröjd att använda, här kan du analysera din träning och föra träningsdagbok på ett mycket snyggt och smidigt sätt. Bra jobbat! Priset för hela kalaset är dock avskräckande högt och klockan kunde vara lite mer logiskt upplagd.
Polar RS800sd, Adistar Fusion
Info från: Adidas, Polar, www.adidas-polar.com
Fakta/beskrivning: Löparsko och klocka med
pulsmätare och hastighetsmätare
Rek. pris: 1 400 respektive 4 695 kronor
Betyg: 8
Hjälp från ovan

Forerunner 305 är rätt fet för att vara ett armbandsur men med tanke på att den innehåller gps-mottagare är den förvånansvärt liten. Den känns aldrig tung eller obekväm när vi springer.
Kvalitetskänslan är på topp men knapparna är i trögaste laget. Med i paketet ligger även ett pulsband och programvara.
När vi startar klockan blir väntan på att få tillräckligt bra satellitmottagning ibland alltför lång. Men när vi väl fått satellitkontakt blir vi inte besvikna, tät skog eller höga hus är inga problem för Forerunner. Dessutom finner vi funktioner i överflöd, du kan bland annat lägga in favoritpositioner och delmål (waypoints) som du senare kan hitta tillbaka till.
Du kan tävla mot en ”virtuell kompis” vilket innebär att du springer samma sträcka som du gjort tidigare och klockan visar hur mycket du ligger före eller efter din tidigare prestation. En riktigt kul grej!
Med den medföljande programvaran kan du lagra dina träningsrundor för analysering. Tro dock inte att Forerunner går fint att använda som vanlig klocka mellan passen, nix. Batteritiden är på endast tio timmar och även om du kan stänga av gps-mottagningen för att spara batterier krävs det bökiga ändringar bland inställningarna varje gång.
Huvudsakligen är detta en löparpryl men den funkar också bra när du cyklar eller åker skidor.
Garmin Forerunner 305
Info från: Garmin, www.garmin.se
Fakta/beskrivning: Klocka med gps
Rek. pris: 4 295 kronor
Betyg: 9
Knapp(o)händigt

Denna löparklocka från Techtrail är en riktigt snygg skapelse. Den sitter skönt runt armen och displayen är klar och tydlig. Vi blir dock besvikna när vi försöker manövrera klockan.
Knapparna är dumt placerade och är riktigt obekväma att använda. Dessutom reagerar klockan sent på knapptryckningar. Det händer att vi trycker en extra gång för att sedan se hur klockan hoppar över en meny, eller så råkar vi ändra en inställning. Kan du stå ut med detta är klockan trots allt lättjobbad.
Displayen berättar vad de olika knapparna gör i olika situationer, vilket gör instruktionsboken näst intill överflödig. Efter träningspasset kan du lagra dina tider för att sedan bläddra bland mellantiderna och Enduro Compass visar automatiskt bästa och genomsnittlig varvtid, en riktigt snygg funktion. Som namnet antyder finns även en inbyggd digital kompass.
Slutligen får vi hoppas att du inte har bråttom att ta av dig klockan då denna procedur är fruktansvärt krånglig på grund av armbandets säregna form.
Techtrail
Enduro Compass
Info från: Techtrail, www.techtrail.com
Fakta/beskrivning: Löparklocka med digital kompass
Rek. pris: 969 kronor
Betyg: 5
Skoj på hoj

Edge 305 är i stort sett samma pryl som Forerunner 305 förutom att Edge riktar sig till cyklister som vill få ut lite mer av träningen än vanliga motionärer. De största skillnaderna mellan Edge och Forerunner är att Edge har en betydligt större skärm, här ingår också en kadensmätare. Med denna kan du se varvtalet på pedalerna, vilket uppskattas av elitcyklister som vill kunna hålla ett jämnt varvtal.
Skärmen kan visa uppemot åtta olika datafält, hastighet, sträcka, lutning med mera. Dock är kontrasten inte perfekt och det kan ibland vara svårt att avläsa informationen. Det hände att vi var tvungna att ta loss Edge 305 under cyklingen för att kunna se ordentligt. Övriga funktioner är i princip samma som hos Forerunner. Mottagningen är suverän och Edge snappade upp satelliterna snabbt efter uppstart. Om du inte känner att du måste veta din pedalhastighet är dock Forerunner 305 ett bättre alternativ.
Garmin Edge 305
Info från: Garmin, www.garmin.se
Fakta/beskrivning: Cykeldator med gps
Rek. pris: 3 910 kronor
Betyg: 8
Pratglad tuffing

Det som är så sportigt med den här telefonen är främst att den kan räkna ut din hastighet, din sträcka och dina förbrända kalorier. Hastigheten och sträckan räknas ut som i en vanlig stegräknare vilket gör att precisionen inte är att lita på. Vill du veta din hastighet mer exakt kan du köpa till Nokias gps-mottagare med bluetooth, LD-1W. Då blir noggrannheten mycket bättre även om mottagningen ute i skogen kan diskuteras.
Nokia 5500 är smuts-, stöt- och vattentålig vilket innebär att den tål svettiga och smutsiga fingrar lika bra som en joggingtur i vinterregnet. Den har både radio och mp3-spelare och för att starta eller pausa musikspelaren knackar du lätt med fingret mitt på telefonen. Detta fungerar mycket bra och är ett skönt hjälpmedel när du springer och inte kan se exakt var knapparna sitter.
För att byta låt knackar du på sidan av telefonen, men för att välja nästa låt knackar du på vänster sida och vice versa. Inte direkt logiskt, tvärt om vore mer genomtänkt.
En annan funktion som Nokia är stolta över är sms-uppläsningen. Mottagna sms kan läsas upp av en läskig, hyfsat onykter, syntetisk röst med gotländsk dialekt. Detta fungerar rätt okej men du måste verkligen koncentrera dig för att kunna höra vad som sägs . Samma röst kan även läsa upp din hastighet när du springer och även namnet på den som ringer, förutsatt att du har lagrat personen i telefonboken. Det gillar vi!
Nokia 5500
Info från: Nokia, www.nokia.se
Fakta/beskrivning: Sportmobil med hastig¬hetsmätare
Rek. pris: 2 900 kronor
Betyg: 5
Skakad, inte berörd

Powerplate är läckert formgiven och påminner om en gigantisk våg med några knappar och en display. Du kan välja bland olika tidslängder och olika frekvenser; högre frekvens för träning och lägre för stretching eller massage. Eftersom det är träning vi ska syssla med väljer vi 50 hertz och 45 sekunder. Det går även att välja 30 eller 60 sekunder men 45 räcker gott och väl. Beroende på hur vi står på, eller håller mot, den vibrerande plattan tränar vi olika delar av kroppen.
När maskinen drar igång kan vibrationerna ge en obehaglig känsla, ungefär som att få en slagborr in i skallbenet. Att träna benen är förvånansvärt ansträngande, redan efter några sekunder känns det som att ögonen ska ploppa ut ur huvudet av smärta.
I reklamen står det att tio minuter med Powerplate är bättre än en timme på gymmet vilket vi inte alls tycker stämmer. Du blir varken andfådd eller svettig, det känns helt enkelt inte som att vi har tränat. Det ger mer en känsla av ”jaha, var det allt?”. Powerplate är enkel att använda och den kan säkert göra susen för dina ben men det krävs tillvänjning för att inte må dåligt av vibrationerna. I övrigt upplevs den mer som en pryl för den bekväme motionären.
Powerplate Next Generation
Info från: Powerplate, www.powerplate.se
Fakta/beskrivning: Vibrerande gym¬maskin
Rek. pris: 105 750 kronor
Betyg: 6
Koll på läget

Running Pack består av Suunto:s T4 och deras fotsensor. Klockan är tunn och nätt. Tack vare tygarmbandet är den riktigt bekväm att ha på sig. Tyvärr är den långt ifrån snygg, den ser mer ut som något billigt köp från Thailand.
Konstigt nog står de fem knapparnas förklaring under klockan så vi var vid flera tillfällen tvungna att ta av oss den. Att läsa och lära sig knapparna tog sin tid då deras placering är långt ifrån logisk.
Fotsensorn fäster du på skon, på klockan kan du då se din hastighet, din sträcka och din puls, om du har satt på dig det medföljande pulsbandet. Fotsensorns noggrannhet är riktigt bra och den beräknade sträckan skiljde sig bara på några få procent.
Hade bara klockans menysystem varit lite mer användarvänligt och intuitivt så skulle löparpaketet ha fått snäppet högre betyg.
Suunto Running Pack
Info från: Suunto, www.suunto.com
Fakta/beskrivning: Löparklocka med fotsensor
Rek. pris: 2 500 kronor
Betyg: 7
Handboll med gymeffekt

Om du gillar de tidigare powerball-bollarna har du här något alldeles extra. Bollen är gjord helt i metall vilket innebär att vikten är ungefär den dubbla mot föregångarna. Att få fart på det inre gyrot kräver en hel del träning.
När vi väl fått upp hög fart känns det ordentligt i handleden och underarmen, och den väl tilltagna vikten gör sig verkligen påmind. På displayen kan vi bland annat avläsa högsta uppmätta varvtal och det blir lätt beroendeframkallande att försöka bräcka sitt tidigare rekord.
Denna till synes oskyldiga boll kan fixa till en grym styrka i dina handleder och underarmar, och den passar bra som ditt minimala och lättransportabla gym. Vi gillar den skarpt! H
Powerball Metall
Info från: Teknikmagasinet, www.teknikmagasinet.se
Fakta/beskrivning: Gyroboll för handledsträning
Rek. pris: 699 kronor
Betyg: 8
Coachen runt armen

I samma veva som Nokia släpper sin sportmobil kontrar Sony Ericsson med en telefon på samma tema. W710i ser häftigt sportig ut med det delvis gummiklädda skalet och har utrustats med både stegräknare och accelerometer.
Stegräknaren nollställs vid midnatt och visar på skärmen automatiskt antalet steg du tagit under dagen, en riktigt bra funktion.
När du sticker ut i löparspåret är det accelerometern som bestämmer hastigheten för bättre noggrannhet. Efter kalibrering kan vi konstatera att W710i visar sträcka och hastighet med imponerande precision! Medan du springer kan du njuta av radio eller dina mp3-låtar och musikspelaren manövreras enkelt med knapparna på luckan.Samma knappar används för att ta mellantider.
W710i är enkel att använda och vi gillar dess vettiga sportfunktioner, även om vi saknar röstuppläsning av tid och sträcka. Tyvärr gillar W710i varken regn, smuts eller stötar, något som borde vara självklart hos en sportmobil.
Sony Ericsson W710i
Info från: Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Fakta/beskrivning: Sportmobil med hastighetsmätare
Rek. pris: 3 000 kronor
Betyg: 7
Vandringspokal

Suunto X9i ger ett robust och kraftigt intryck och med tanke på att den innehåller en gps-mottagare är det inte så konstigt att den är stor. Men den är ändå inte för stor.
Efter att ha lusläst instruktionsboken är klockan relativt enkel att förstå sig på förutom att knapparna är riktigt tröga och jobbiga att använda. Ute i löparsptåret inser vi dock att avsaknaden av riktig tidtagning med varvtider med mera gör att X9i inte är något vidare bra köp för löpare. Istället ska skogsvandrare och friluftsmänniskor titta extra noga.
X9i har finesser som kompass och höjdmätare men satellitkontakten vid uppstart dröjde löjligt länge och så tappade klockan mottagningen då och då ute i skogen. Inget som imponerade på oss direkt.
Suunto X9i
Info från: Suunto, www.suunto.com
Fakta/beskrivning: Friluftsklocka med gps
Rek. pris: 5 000 kronor
Betyg: 5
Nikepod får + i kanten

Nikes samarbete med Apple har resulterat i ett par skor med namnet Nike+. Under sulan sitter en minimal fotsensor som skickar information till en mottagare på din Ipod Nano. Har du ingen Nano är det kört.
På mp3-spelaren kan du se din tid, hastighet och hur långt du har sprungit. Med ett tryck på mittenknappen läser spelaren upp din hastighet med mera i hörlurarna vilket är riktigt bra!
Dessutom finns en rolig finess som kallas ”powersong”. Först måste du bestämma din egen powersong, det vill säga en låt som ger dig extra energi. Sedan när du till exempel kommer till en tung backe är det bara att hålla in mittenknappen så spelar Nano din powersong. Inte dumt alls.
Skon är av Nike Free-typ vilket innebär mycket rörelsefrihet och lite stabilitet. Fotsensorn är noggrann, vi gillar dock inte att den känns under foten för varje löpsteg vi tar. Riktigt irriterande!
Nike plus
Info från: Nike, www.nike.com/nikeplus
Fakta/beskrivning: Skor med
fotsensor och sportkit
Rek. Pris: 1 000 kronor för
skorna, 275 kronor för sportkit
Betyg: 7
Löpare radar upp sig

RSS står för Radar Speed System, den här klockan mäter alltså din hastighet med hjälp av radiovågor. Sensorn fäster du vid midjan om du ska springa men det går också bra att sätta den på pjäxorna eller på cykeln beroende på aktivitet.
På klockan kan du avläsa din hastighet, tillryggalagda sträcka, kalorier med mera. Efter passet är det smidigt att analysera prestationen och se bland annat distans, medel- och maxhastighet och varje kilometertid, direkt i klockan. Tyvärr går det bara att se det senaste passet, alla tidigare data raderas.
Radartekniken fungerar riktigt bra och sensorn mäter förvånansvärt exakt. Efter längre testlöpningar visade RSS ett fel på bara någon procent. Inte heller känns sensorn klumpig att ha på sig, vi glömmer snabbt bort att den är där. Dock är inte själva klockan lika imponerande.
Menysystemet känns ologiskt och det är ordentligt skalat på funktioner såsom möjligheten att kunna ta egna mellantider, ta vanlig tidtagning och ställa in alarm med mera. Priset för RSS är relativt lågt och det återspeglas i kvalitetskänslan. Klockan och sensorn känns och ser rätt billig ut. Trots detta är RSS ett bra köp.
Sonic Instruments RSS
Info från: Sonic Instruments, www.aevum.se
Fakta/beskrivning: Löparklocka med radarsensor
Rek. pris: 1 290 kronor
Betyg: 8
Träna med Tvins

Nä, det här är inget mästarbälte för fribrottare. Det här är Abtronic bältet som enligt tv-reklamen ska ge dig muskler utan träning. Med hjälp av ofarliga strömsignaler ska bältet btygga upp dina muskler, utan att du behöver röra en fena.
Det finns sex olika program och tolv olika strömnivåer. Innan vi börjar måste vi kleta ner bältet med en beskedlig mängd gelé för att elektroderna ska få bra kontakt. Den medföljande lilla flaskan räcker således inte särskilt länge.
Vi provar med magmusklerna och sätter igång. Redan på den fjärde nivån blir smärtan näst intill olidlig, det känns som att få knivhugg i magen. Smärtan minskas dock efter hand och vi vågar öka strömmängden ett steg till för att återigen förvrida ansiktet av smärta, men som sagt bara de första sekunderna.
Tio minuter med Abtronic ska motsvara 600 situps, en helt galen jämförelse. Det känns inte ett dugg jobbigt efteråt, förutom att musklerna känns något ansträngda, nästan som omedelbar träningsvärk vilken går över efter några minuter. Dessutom förklarar instruktionsboken att Abtronic ger bäst effekt om du tränar regelbundet och äter hälsosamt. Då blir det svårt att veta vad som gör att musklerna framträder – strömbältets behandling eller alla timmar på gymmet?
Abtronic kan vara riktigt bra för rehabilitering och skadebehandling eller för att öka blodcirkulationen vid till exempel träningsvärk. Är det träning du är ute efter – gå till gymmet istället.
Abtronic
Info från: Abtronic, www.tvins.com
Fakta/beskrivning: Strömbälte
Rek. pris: 499 kronor
Betyg: 4
Rätt mätt fett

Denna våg har en funktion som de flesta andra vågar saknar, den kan nämligen uppskatta din fettprocent, alltså hur många procent av din kroppsvikt som är fett.
Först måste vi ställa in vår längd, ålder med mera. Upp till tio personer kan lagra sina värden. När vi ställer oss på vågen skickas en svag ström genom kroppen för att vågen ska kunna räkna ut fettmängden. Observera att detta är en uppskattning. Värdet som visas bör tas med en nypa salt men det är bra för att kunna se en tendens.
Monitor är enkel att använda men vi hade gärna sett större knappar. Då hade vi kunnat styra vågen med ena stortån. H
OBH Nordic Monitor
Info från: OBH Nordica, www.obhnordica.se
Fakta/beskrivning: Våg som mäter fettprocent
Rek. pris: 545 kronor
Betyg: 7
Känn rytmen

Denna biffiga massagestol har en speciell funktion, den kan massera i takt med musik! Bakom stolen sitter en cd-spelare och det går också bra att koppla in en mp3-spelare eller varför inte ett tv-spel? Det är faktiskt riktigt kul att bli knådad i takt med de senaste hitsen samtidigt som vi diggar i de medföljande hörlurarna, men nog passar det bättre med lugn musik.
Fördelen med musikmassagen är tack vare din musiksamling att antalet program som stolen kan köra näst intill blir oändlig, jämfört med de fyra standardprogram som de flesta stolar är utrustade med. De fyra program som inte knådar i takt med musik kändes lite väl brutala. Vi fick ibland riktigt ont, ungefär som att långsamt bli överkörd av en skateboard. H
Hampton 01
Info från: Hampton, www.hampton.se
Fakta/beskrivning: Massagestol med musikmassage
Rek. pris: 28 000 kronor
Betyg: 6
På M3 är vi prylexperter och idrottsamatörer. Vad tycker egentligen en elitidrottsman om teknik, prylar och träning? Vi tog ett snack med Alhaji Jeng, Sveriges bästa stavhoppare med svenskt inomhusrekord och en andraplats i inomhus-VM
Vad är det första du tänker på när du hör ordet teknik?
– Det är faktiskt två saker. Först fysisk teknik, till exempel bra teknik i stavhopp, bra koordination eller bra bollteknik. Och sen mekanisk teknik som till exempel bilar, mobiltelefoner och digitalkameror.
Använder du dig av några prylar när du tränar?
– För återhämtning och rehabilitering använder jag Cefar som stimulerar musklerna och ökar blodcirkulationen. Och så har jag en pulsklocka från Nike men jag använder den bara för tidtagning. Sen brukar jag lyssna på min Ipod när jag laddar inför tävling.
Vilken är din favoritpryl?
– Min tv och mitt Playstation.
Om du fick be tillverkarna uppfinna en superpryl som skulle göra dig till en bättre stavhoppare, vad skulle det då vara?
– En helt datoriserad lägenhet som gör allt åt mig. Eller en robot som lagar mat och städar så att jag får mer tid till träning och återhämtning, svarar Alhaji och skrattar.

Vad är det första du tänker på när du hör ordet teknik?
– Det är faktiskt två saker. Först fysisk teknik, till exempel bra teknik i stavhopp, bra koordination eller bra bollteknik. Och sen mekanisk teknik som till exempel bilar, mobiltelefoner och digitalkameror.
Använder du dig av några prylar när du tränar?
– För återhämtning och rehabilitering använder jag Cefar som stimulerar musklerna och ökar blodcirkulationen. Och så har jag en pulsklocka från Nike men jag använder den bara för tidtagning. Sen brukar jag lyssna på min Ipod när jag laddar inför tävling.
Vilken är din favoritpryl?
– Min tv och mitt Playstation.
Om du fick be tillverkarna uppfinna en superpryl som skulle göra dig till en bättre stavhoppare, vad skulle det då vara?
– En helt datoriserad lägenhet som gör allt åt mig. Eller en robot som lagar mat och städar så att jag får mer tid till träning och återhämtning, svarar Alhaji och skrattar.

RADARSENSOR
Radarsensorn skickar ut högfrekventa radiovågor och läser av ekot från marken. Frekvensändringen som uppstår mellan skickade och reflekterade vågor beror på om sensorn rör sig framåt eller bakåt och hur snabbt den rör sig. Utifrån frekvensskiftet räknar sensorn ut din hastighet och tillryggalagda sträcka.
FOTSENSOR
Fotsensorn fästs på ena skon och mäter fotens acceleration och vinkel mer än 1 000 gånger per sekund. Tack vare detta kan sensorn räkna ut dess position under steget och kan därigenom beräkna hur långt steget är och hur snabbt du springer.
STEGRÄKNARE
Stegräknare, eller pedometer som den också kallas, räknar antalet steg med hjälp av en inbyggd pendel som svänger fram och tillbaka när du går. För att få reda på hur snabbt du springer multipliceras stegfrekvensen med din steglängd som du tidigare definierat. Dock skiljer sig steglängden mycket beroende på om du springer uppför eller nerför eller svänger. Så även om du matat in en genomsnittlig steglängd blir resultatet sällan riktigt tillförlitligt.
GPS-MOTTAGARE
Att gps:en har bra mottagning underlättar när du springer i tät skog eller bland höghus men även tiden för kallstart är viktig. Med kallstart menas den tid det tar för mottagaren att få kontakt med minst tre satelliter för att kunna bestämma positionen efter att gps:en varit avstängd en tid. När du ska ut och träna vill du inte stå och vänta för länge på att gps: en ska bli klar.
Experiment med de fyra gps-mottagarna i testet visade att det skiljer mycket i tid. Alla fyra testades under samma förhållanden och resultatet blev följande: På första plats kom Edge 305 som var klar på en minut. Därefter kom Nokias LD-1W på en och en halv minut. Långt efter kom Forerunner 305 på tre och en halv minut och sist var Suunto X9i på fem minuter.
Radarsensorn skickar ut högfrekventa radiovågor och läser av ekot från marken. Frekvensändringen som uppstår mellan skickade och reflekterade vågor beror på om sensorn rör sig framåt eller bakåt och hur snabbt den rör sig. Utifrån frekvensskiftet räknar sensorn ut din hastighet och tillryggalagda sträcka.
FOTSENSOR
Fotsensorn fästs på ena skon och mäter fotens acceleration och vinkel mer än 1 000 gånger per sekund. Tack vare detta kan sensorn räkna ut dess position under steget och kan därigenom beräkna hur långt steget är och hur snabbt du springer.
STEGRÄKNARE
Stegräknare, eller pedometer som den också kallas, räknar antalet steg med hjälp av en inbyggd pendel som svänger fram och tillbaka när du går. För att få reda på hur snabbt du springer multipliceras stegfrekvensen med din steglängd som du tidigare definierat. Dock skiljer sig steglängden mycket beroende på om du springer uppför eller nerför eller svänger. Så även om du matat in en genomsnittlig steglängd blir resultatet sällan riktigt tillförlitligt.
GPS-MOTTAGARE
Att gps:en har bra mottagning underlättar när du springer i tät skog eller bland höghus men även tiden för kallstart är viktig. Med kallstart menas den tid det tar för mottagaren att få kontakt med minst tre satelliter för att kunna bestämma positionen efter att gps:en varit avstängd en tid. När du ska ut och träna vill du inte stå och vänta för länge på att gps: en ska bli klar.
Experiment med de fyra gps-mottagarna i testet visade att det skiljer mycket i tid. Alla fyra testades under samma förhållanden och resultatet blev följande: På första plats kom Edge 305 som var klar på en minut. Därefter kom Nokias LD-1W på en och en halv minut. Långt efter kom Forerunner 305 på tre och en halv minut och sist var Suunto X9i på fem minuter.