Idag släcktes det analoga tv-nätet i stockholmsområdet och under april och maj släcks stora delar av Norrland. Därefter återstår bara etapp fem i september och oktober, sedan är analoga tv-sändningar historia.
Om du ännu inte har skaffat någon digitalbox är det därför hög tid att se över din situation. I en del fall kan det krävas ny antenn och lite planering om du har flera tv-apparater i hushållet.
Det börjar dyka upp en del tv-apparater och dvd-inspelare med inbyggd mottagare för marksänd digital-tv (dvb-t), så om du funderar på att uppgradera tv-bänken kan det vara läge att tänka till lite extra.
Huvudfrågan är om du vill kunna se betalutbudet eller om du nöjer dig med gratiskanalerna. I det första fallet krävs det att mottagaren – inbyggd i tv:n eller inte – har kortplats som hanterar Boxerabonnemangskort. Om du vill kunna se betalkanaler i flera rum krävs dessutom flera abonnemangskort. Om du däremot bara är ute efter att kunna se det fria utbudet räcker en så kallad fta-mottagare (free to air), vilket är en billigare lösning.
Digital-tv via satellit – Canal Digital och Viasat erbjuder digital-tv med ordentliga programutbud via satellit och om du tecknar abonnemang hos någon av dem brukar parabolinstallation ingå. Det kräver dock att du bor i eget hus eller att hyresvärden tillåter installation.
Hdtv-status
En av orsakerna till att det analoga nätet släcks är att man ska kunna göra plats i näten för de bandbreddskrävande hdtv-sändningar som kommer i framtiden.
Att det går att sända högupplöst tv via marknätet vet vi sedan testsändningarna förra sommaren, men ingen vet när vi får fasta marksända hdtv-kanaler eftersom politiska beslut först ska fattas.
Än så länge är det Canal Digital eller Com Hem som gäller om du vill kunna se hdtv och då måste du dessutom ha en digitalbox som stöder de nya visningsformaten.
Har du inte skaffat en digitalbox än så kan det i värsta fall bli svårt att se Rapport, eller vad du nu vill titta på, när du kommer hem ikväll. Vi har därför testat tolv mottagare för marksänd digital-tv i prisspannet 500 till 6 000 kronor och oavsett vad du har för krav på funktioner och prislapp borde du finna någon passande modell.

En digitalbox som säljs för en femhundring på Coop Extra, kan det vara något? Vi kunde inte motstå frestelsen utan slog till på en Lumatron DVB-56T, Coops lågprisvarumärke.
Det rör sig naturligtvis om en fta-box för gratisutbudet, men genast när vi packat upp den slog vi av att den erbjuder separat s-videoutgång, att den har teckenfönster som visar kanalnummer och att du kan ställa den på högkant. Inte illa.
Kanalerna hittas problemfritt och trots att signalstyrkan pendlar mellan 20 till 25 procent enligt den inbyggda mätaren får vi inga störningar i bilden, som för övrigt ser helt okej ut. Jämfört med de vassaste boxarna är färgerna inte lika naturliga och fina hos Lumatron DVB-56T, men man bör komma håg att det är mycket lite som skiljer mellan boxarna i detta sammanhang rent bildmässigt.
Menysystemet är på svenska och här finns både epg, videotimer, text-tv och möjligheten att ordna upp kanalerna. Fjärrkontrollen fungerar bra och om du är ute efter en riktigt billig box är Lumatrons modell ett helt okej köp, även om den kanske inte direkt utstrålar kvalitet.
Information från: Coop, www.coop.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 499 kronor
En prisvärd box som klarar jobbet och som är hyfsat enkel att använda. Ett bra köp för dig som inte är så petig när det gäller design och kvalitetskänsla.
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7
Sagem PVR 6280T SW

Den här boxen har funnits ett tag på marknaden, men funktionsmässigt är det fortfarande en av de vassare du kan köpa eftersom den erbjuder inspelning till hårddisk och dubbla mottagare. Boxen är relativt slimmad, drivs på tolv volt och som på alla Sagem-mottagare vi har testat placeras abonnemangskortet på undersidan.
När kanalsökningen är avklarad får vi upp en fin bild på tv:n. Om du vill skicka s-videosignal till exempelvis en projektor går det bra, eftersom scart 2 stöder den signaltypen. Att spela in går hyfsat smidigt, antingen direkt eller genom att man går in i programguiden och markerar det man vill lagra.
Det går att spela in ett program samtidigt som man tittar på ett annat eller spela in två olika sändningar parallellt, men boxen är inte lika flexibel som Topfieldmaskinen på den här punkten.
Det går heller inte att föra över inspelningar till en dator. Dessutom är fjärrkontrollen lite svåröverskådlig och menysystemet ganska fult.
En annan plump i protokollet är handboken som levereras i planschform. Det kunde vara okej för en fta-box, men inte till den här maskinen. Helhetsintrycket överlag är ändå positivt, eftersom boxen kan en hel del.
Tillverkare: Sagem, www.sagem.com
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler, dubbla mottagare och inbyggd hårddisk
Pris: 3 990 kronor
Sagems hårddiskförsedda mottagare ger dig flexibilitet med sina dubbla mottagare, men några detaljer sänker helhetsintrycket.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6
Dilog Seabird DTV 1010

Dilog hakar på konceptet med en minimal digitalmottagare som sätts direkt i scartkontakten. Liksom på Grundigs modell ansluter du en extern ir-mottagare till den för att fjärrkontrollen ska kunna styra den när den sitter bakom tv:n. Om du väljer den här modellen slipper du använda en splitter till antennsignalen vid behov, eftersom mottagaren har både rf in och ut.
Bilden är bra, dock inte riktigt i samma klass som med de vassaste boxarna i standardformat, men alla viktiga funktioner finns. Menysystemet är inte lika lättnavigerat som på Dilog DT358 och även när det gäller fjärrkontrollen finns utrymme för förbättringar. Sammantaget har Dilog ändå lyckats bättre än Grundig på de här punkterna.
Dilogmottagaren är hyfsat snabb och priset på 595 kronor är helt rätt. Om du lägger till 200 kronor extra kan du dessutom köpa ett tillbehörspaket bestående av en scartförlängare och en tolvvoltsadapter och då kommer du ändå billigare undan än med Grundigs DTR 1560. Bildmässigt lär du dock inte se någon skillnad mellan de två scartbox-alternativen.
Information från: Dilog, www.dilog.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 595 kronor
Dilogs scart-mottagare är enkel och genomtänkt och kan förvånansvärt mycket. Dessutom är priset helt rätt, så om du gillar konceptet är Seabird DTV 1010 ett bra köp.
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 7
Prisvärde 7
Totalt 6
Philips DTR 2010

Digitalboxar i största allmänhet hör väl inte direkt hemma i kategorin snygga hemelektronikprylar, men med DTR 2010 har Philips lyckats riktigt bra och tveklöst bäst av alla de testade boxarna när det gäller designbiten. Synd bara att boxerkortet tittar ut ur fronten, vilket kan locka en och annan tvååring till hyss.
Mottagaren är ganska tung, vilket beror på att nätdelen är inbyggd. På anslutningssidan finns både dubbla scartkontakter och digital ljudutgång (optisk). Kanalsökningen tog en ordentlig stund, men resultatet är en skarp och fin bild utan synbara färgavvikelser.
Väl igång är boxen riktigt rapp att zappa med och de svenska menyerna tillsammans med den smidiga fjärrkontrollen gör att även otekniska tv-tittare lär sig mottagaren snabbt. Det enda jobbiga är att hitta text-tv-funktionen som ligger under knappen ”OPT”.
Funktionsmässigt saknar inte Philipsboxen någonting väsentligt, även om en lite generösare programguide hade varit trevligt. Den är lätt att sköta och att till exempel hantera kanaler, skapa favoritlistor och programmera videotimern är busenkelt och om du vill låsa vissa kanaler för barnen är det inga problem.
Fakta
Philips DTR 2010
Information från: Philips, www.philips.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 995 kronor
Philips digitalbox är snygg, snabb och enkel att använda, och den ger bra bild och mycket finesser för pengarna. Ett bra köp helt enkelt!
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8
Totalt 8
Grundig DTR 1560

Grundigs scartmottagare är inte ny, men i och med att det numera finns alternativ till dig som vill stoppa i digitalmottagaren direkt i scartkontakten på tv:n tyckte vi det var intressant att testa den ändå.
Kanalsökningen tog nästan tre minuter, sedan fick vi upp gratisutbudet med helt okej bild. Att zappa går snabbt och smidigt och när vi väl vant oss vid att bokstaven i leder till menyn och att z betyder Exit på Grundigspråk kommer vi bra överens med fjärrkontrollen som även kan styra annan Grundigutrustning.
I menysystemet hittar vi fler finesser än hos många större digitalboxar. Bland annat finns både videotimer, programguide och barnspärr, men när vi jämför den här lösningen med Dilogs scartplugg faller den på priset. Trots att en scartförlängare medföljer i paketet är 900 kronor lite väl saftigt. Plus i alla fall för att s-videosignal kan skickas ut.
Information från: Grundig, www.grundig.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 900 kronor
Vill du gömma undan mottagaren bakom tv:n kan Grundigs scartplugg vara ett intressant alternativ, men Dilogs utmanare ger mer för pengarna.
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 4
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4
Topfield TF 5700 PVRt

Dyrast i startfältet är boxen från Topfield, men så rymmer den också en 160-gigabytes hårddisk och dubbla mottagare. Förutom en viaccess-kortplats för Boxers utbud finns även en conax-plats tillgänglig för Canal Digital-abonnemang.
Efter att ha läst igenom handboken får vi känslan av att målgruppen är entusiaster, men med ett tydligt svenskt menysystem och en riktigt bra fjärrkontroll är den ingen match för vanliga dödliga. Boxen hittar snabbt våra kanaler och bilden blir riktigt bra när vi skickar ut rgb-signal genom en av de två scartkontakterna.
Självfallet stöder TF 5700 PVRt digitalt ljud, då är det optisk kabel som gäller. Via en usb-kontakt kan du ansluta en dator för att tanka över dina inspelningar som du vill arkivera, en ganska tidsödande process om vi räknar in filkonvertering och redigering. Att spela in är dock barnsligt enkelt, och du kan banda två program samtidigt som du tittar på ett tredje, om något av programmen ligger på samma mux (frekvensområde).
Trots det höga priset kan vi inte göra annat än att rekommendera den här mottagaren. Den är mycket kompetent och samtidigt användarvänlig.
Information från: Topfield, www.topfield.co.kr
Fakta: Dvb-t-mottagare med hårddisk, dubbla mottagare och kortplats för betalkanaler
Pris: 5 990 kronor
Topfields nya digitalbox kan oerhört mycket, samtidigt är den enkel att förstå sig på. Den kostar dock en rejäl slant, med det är den i våra ögon värd.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 5
Emitor T-15

Från Clas Ohlson fick vi låna in den här enkla mottagaren som ger tillgång till det fria utbudet för blott en femhundring. T-15 har dubbla scartutgångar (med stöd för både rgb och s-video) och koaxial s/pdif-utgång för digitalt ljud, vilket inte är någon självklarhet i den här prisklassen.
För kanalsökning krävs bara en knapptryckning och drygt tre minuter senare har vi bild på tv:n. Mottagningen är bra, utan störningar, men färgerna är inte helt korrekta. När vi jämför med de vassaste boxarna noterar vi att röda färgtoner är lite överdrivna. Programguiden ger information om aktuellt och nästkommande program på en kanal i taget och du kan ställa en timer för att vid en viss tidpunkt ändra till en given kanal.
Boxen är ganska snabb vid kanalbyten, men responsen från den plastiga fjärrkontrollen är inte på topp. Plus i kanten i alla fall för den ordentliga svenska bruksanvisningen som medföljer.
Information från: Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 499 kronor
Om du är ute efter en riktigt billig mottagare gör T15 från Emitor jobbet, men vi rekommenderar att du lägger på några hundralappar och köper en bättre box.
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6
Dilog DT358

DT358 är en helt ny ersättare till Dilogs populära DT355. Bortsett från färgen är den identisk med föregångaren till det yttre, men både hård- och mjukvara är uppdaterade.
Efter en snabb kanalsökning möts vi av samma enkla svenska menysystem som hos föregångsboxen och här finns bland annat en mycket smidig videotimer, barnlås samt grundläggande inställningar för hur du vill skicka ut bild- och ljudsignal till tv:n.
Att skapa egna favoritlistor, redigera kanalordning och byta namn på kanalerna är mycket enkelt och den smidiga fjärrkontrollen gör zappandet till en barnlek. Dessutom går det blixtsnabbt att växla mellan kanaler – från ettan till femman på dryga åtta sekunder – och bilden är skarp och fin när vi skickar rgb-signal till tv:n.
Den smarta ljudindikatorn för signalstyrka är kvar, vilket exempelvis underlättar för dig som vill rikta in antennen optimalt.
Om du är ute efter en enkel och prisvärd box för att kunna se både gratisutbud och betalkanaler är det här ett mycket prisvärt alternativ.
Information från: Dilog, www.dilog.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 995 kronor
Jämfört med föregångsmodellen har inte mycket förändrats, men DT358 är en grymt snabb och användarvänlig digitalbox med stöd för Boxerutbudet.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8
Sagem ITD-72 SW

Sagem ITD-72 SW är företagets enklaste box med stöd för betalkanaler. Smarta detaljer som tolvvoltsdrift och kortplats på undersidan känner vi igen sedan tidigare. På baksidan finns dubbla scartkontakter, varav den ena hanterar rgb-ut och den andra s-video som bäst.
Om du vill njuta av flerkanalsljud måste du skaffa en specialsladd/adapter eftersom tillverkaren tyvärr har valt en 3,5-millimeterskontakt.
Kanalsökningen hittar hela utbudet hyfsat snabbt och bilden är så bra som vi förväntar oss av en markbox. Fjärrkontrollen är en enkel historia som efter lite vana fungerar alldeles utmärkt, även om några detaljer stör oss en smula.
Dessutom ville EPG:n bara visa aktuellt och nästkommande program och det är synd att vi inte kan programmera videotimern direkt i programguidesöversikten. Boxen är dock lätt att använda, den har svenska menyer och det går riktigt snabbt att byta mellan kanaler.
Om du är ute efter en enkel mottagare med stöd för boxerutbudet är Dilogs konkurrentmodell DT358 ett bättre alternativ, såvida du inte är begränsad till tolv volt.
Information från: Sagem, www.sagem.com
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 995 kronor
Sagems snikmodell med stöd för betalkanaler har inga allvarliga brister och på flera punkter blir det plus i kanten. Vissa detaljer gör dock att helhetsintrycket inte är riktigt på topp.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 7
Prisvärde 6
Totalt 7
Maximum T-1020M FTA Twintuner

Dubbla mottagare (tuner) är aldrig fel, men det känns inte lika nödvändigt i en fta-box utan inspelningsfunktion som det gör i en hårddiskbestyckad, Boxergodkänd mottagare. Maximum T-1020M hör dock till den förstnämna kategorin och är dessutom en av de klumpigare modellerna vi har sett. En titt bakom frontluckan avslöjar att den här burken egentligen är avsett att användas med betalkanaler, men kortläsarna fungerar inte i testmodellen.
Den medföljande handboken är på engelska, men det medföljer ett A4-ark med information om hur du kommer igång och hur du växlar till svenska i menyerna. De är dock inte de mest intuitiva vi har stött på och intrycket blir inte bättre när vi testar programguiden och utforskar fjärrkontrollen. Ett tryck på ”Rec”-knappen uppmanar dig till exempel att starta inspelning på din videobandare, vilket vi tycker är ett mycket onödigt moment.
Vitsen med de dubbla mottagarna är dock att du kan titta på en kanal via scart-1 och skicka en annan till scart-2. Tanken är god, bilden bra och priset helt okej, men vi avråder dig ändå att lägga pengar på den här klumpiga boxen.
Information från: Expert, www.expert.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med dubbla mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 1 199 kronor
Dubbla mottagare räcker inte för bra betyg för en box som är knölig att använda, onödigt klumpig och som saknar svensk handbok.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 3
Prisvärde 5
Kendo DTB-400T

Kendo är knappast någon tillverkare vi brukar förknippa med hög kvalitet och tyvärr är den här boxen inget undantag. Det märks bland annat på fjärrkontrollen som visserligen ligger skönt i handen, men knapparna har en tendens att fastna i intryckt läge.
Dessutom är boxen lika hög som en videobandspelare från nittiotalet, vilket kan ställa till problem för dig som har en trång tv-bänk.
Positivt är dock att boxen hittar alla våra kanaler snabbt och smärtfritt, att den ger bra bild och att teckenfönstret visar aktuell kanal. Mycket praktiskt om du snabbt vill spela in något på dvd-inspelaren utan att behöva starta tv:n.
Ytterligare några pluspoäng kammar Kendo hem för programguiden som visar vad som sänds på alla kanaler det närmaste dygnet.
Sedan är det dessvärre slut på det roliga. Videotimer saknas helt, vilket gör att du är hänvisad till en inspelning åt gången till extern enhet om du är bortrest.
Med tanke på att mottagaren kan ta emot Boxers betalkanaler är priset trots allt riktigt lågt.
Information från: Expert, www.expert.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 699 kronor
Om du står ut med den svampiga fjärrkontrollen och har gott om plats i tv-bänken ger Kendo mycket box för pengarna, även om DTB-400T är långt ifrån något klockrent köp.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 7
Digiality VA 302T

Att kunna spela in tv-program direkt i digitalboxen är oerhört smidigt och mottagaren från Digiality har en 80-gigabytes hårddisk under huven för detta ändamål. Boxen är godkänd av Boxer och man stoppar i programkortet bakom en lucka på framsidan.
När vi startar maskinen möts vi av en enkel guide och efter ett par minuter är boxen iordningställd. Bilden är skarp och fin utan andra störningar än de komprimeringsstörningar som orsakas av den begränsade bandbredden, men det gäller alla markboxar. Eftersom du bara har tillgång till en mottagare (tuner) i maskinen kan du inte titta på en kanal medan du spelar in en annan. Timeshiftfunktionen är dock riktigt smidig och här krävs bara en tryckning på fjärrkontrollen för att bilden ska frysas. Annars är inspelningsfunktionerna det enda i boxen som är knöligt att använda och vi förvånas av att fjärrkontrollen inte ens har någon rec-knapp.
Avsaknaden av extra mottagare är den här boxens verkliga akilleshäl och du bör absolut tänka till en extra gång om det inte är värt att lägga till en femhundring för en vassare box om du vill kunna spela in. Det tycker nämligen vi.
Information från: Expert, www.expert.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med hårddisk och kortplats för betalkanaler
Pris: 2 899 kronor
Inbyggd hårddisk är inte fel och de flesta funktioner i den här boxen är enkla att förstå sig på. Vi saknar dock en extra mottagare med tanke på det höga priset.
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4
Totalt 6
Om du ännu inte har skaffat någon digitalbox är det därför hög tid att se över din situation. I en del fall kan det krävas ny antenn och lite planering om du har flera tv-apparater i hushållet.
Det börjar dyka upp en del tv-apparater och dvd-inspelare med inbyggd mottagare för marksänd digital-tv (dvb-t), så om du funderar på att uppgradera tv-bänken kan det vara läge att tänka till lite extra.
Huvudfrågan är om du vill kunna se betalutbudet eller om du nöjer dig med gratiskanalerna. I det första fallet krävs det att mottagaren – inbyggd i tv:n eller inte – har kortplats som hanterar Boxerabonnemangskort. Om du vill kunna se betalkanaler i flera rum krävs dessutom flera abonnemangskort. Om du däremot bara är ute efter att kunna se det fria utbudet räcker en så kallad fta-mottagare (free to air), vilket är en billigare lösning.
Alternativen
Digital-tv via satellit – Canal Digital och Viasat erbjuder digital-tv med ordentliga programutbud via satellit och om du tecknar abonnemang hos någon av dem brukar parabolinstallation ingå. Det kräver dock att du bor i eget hus eller att hyresvärden tillåter installation.
IPTV – Om du har bra fart i bredbandet är chansen stor att du redan i dag eller inom en snar framtid kan få digital-tv den här vägen. Tv via ip-nät är en snabbt växande marknad.
Kabel-tv – Om du har tillgång till kabel-tv där du bor har du säkert redan den här distributionsformen. Smidigt och enkelt, du slipper både antenner och parabolskålar.
En av orsakerna till att det analoga nätet släcks är att man ska kunna göra plats i näten för de bandbreddskrävande hdtv-sändningar som kommer i framtiden.
Att det går att sända högupplöst tv via marknätet vet vi sedan testsändningarna förra sommaren, men ingen vet när vi får fasta marksända hdtv-kanaler eftersom politiska beslut först ska fattas.
Än så länge är det Canal Digital eller Com Hem som gäller om du vill kunna se hdtv och då måste du dessutom ha en digitalbox som stöder de nya visningsformaten.
M3 hjälper dig
Har du inte skaffat en digitalbox än så kan det i värsta fall bli svårt att se Rapport, eller vad du nu vill titta på, när du kommer hem ikväll. Vi har därför testat tolv mottagare för marksänd digital-tv i prisspannet 500 till 6 000 kronor och oavsett vad du har för krav på funktioner och prislapp borde du finna någon passande modell.
Lumatron DVB-56T

En digitalbox som säljs för en femhundring på Coop Extra, kan det vara något? Vi kunde inte motstå frestelsen utan slog till på en Lumatron DVB-56T, Coops lågprisvarumärke.
Det rör sig naturligtvis om en fta-box för gratisutbudet, men genast när vi packat upp den slog vi av att den erbjuder separat s-videoutgång, att den har teckenfönster som visar kanalnummer och att du kan ställa den på högkant. Inte illa.
Kanalerna hittas problemfritt och trots att signalstyrkan pendlar mellan 20 till 25 procent enligt den inbyggda mätaren får vi inga störningar i bilden, som för övrigt ser helt okej ut. Jämfört med de vassaste boxarna är färgerna inte lika naturliga och fina hos Lumatron DVB-56T, men man bör komma håg att det är mycket lite som skiljer mellan boxarna i detta sammanhang rent bildmässigt.
Menysystemet är på svenska och här finns både epg, videotimer, text-tv och möjligheten att ordna upp kanalerna. Fjärrkontrollen fungerar bra och om du är ute efter en riktigt billig box är Lumatrons modell ett helt okej köp, även om den kanske inte direkt utstrålar kvalitet.
Fakta
Information från: Coop, www.coop.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 499 kronor
Omdöme
En prisvärd box som klarar jobbet och som är hyfsat enkel att använda. Ett bra köp för dig som inte är så petig när det gäller design och kvalitetskänsla.
Betyg
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7
Totalt 6
Sagem PVR 6280T SW

Den här boxen har funnits ett tag på marknaden, men funktionsmässigt är det fortfarande en av de vassare du kan köpa eftersom den erbjuder inspelning till hårddisk och dubbla mottagare. Boxen är relativt slimmad, drivs på tolv volt och som på alla Sagem-mottagare vi har testat placeras abonnemangskortet på undersidan.
När kanalsökningen är avklarad får vi upp en fin bild på tv:n. Om du vill skicka s-videosignal till exempelvis en projektor går det bra, eftersom scart 2 stöder den signaltypen. Att spela in går hyfsat smidigt, antingen direkt eller genom att man går in i programguiden och markerar det man vill lagra.
Det går att spela in ett program samtidigt som man tittar på ett annat eller spela in två olika sändningar parallellt, men boxen är inte lika flexibel som Topfieldmaskinen på den här punkten.
Det går heller inte att föra över inspelningar till en dator. Dessutom är fjärrkontrollen lite svåröverskådlig och menysystemet ganska fult.
En annan plump i protokollet är handboken som levereras i planschform. Det kunde vara okej för en fta-box, men inte till den här maskinen. Helhetsintrycket överlag är ändå positivt, eftersom boxen kan en hel del.
Fakta
Tillverkare: Sagem, www.sagem.com
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler, dubbla mottagare och inbyggd hårddisk
Pris: 3 990 kronor
Omdöme
Sagems hårddiskförsedda mottagare ger dig flexibilitet med sina dubbla mottagare, men några detaljer sänker helhetsintrycket.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 8
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6
Totalt 7
Dilog Seabird DTV 1010

Dilog hakar på konceptet med en minimal digitalmottagare som sätts direkt i scartkontakten. Liksom på Grundigs modell ansluter du en extern ir-mottagare till den för att fjärrkontrollen ska kunna styra den när den sitter bakom tv:n. Om du väljer den här modellen slipper du använda en splitter till antennsignalen vid behov, eftersom mottagaren har både rf in och ut.
Bilden är bra, dock inte riktigt i samma klass som med de vassaste boxarna i standardformat, men alla viktiga funktioner finns. Menysystemet är inte lika lättnavigerat som på Dilog DT358 och även när det gäller fjärrkontrollen finns utrymme för förbättringar. Sammantaget har Dilog ändå lyckats bättre än Grundig på de här punkterna.
Dilogmottagaren är hyfsat snabb och priset på 595 kronor är helt rätt. Om du lägger till 200 kronor extra kan du dessutom köpa ett tillbehörspaket bestående av en scartförlängare och en tolvvoltsadapter och då kommer du ändå billigare undan än med Grundigs DTR 1560. Bildmässigt lär du dock inte se någon skillnad mellan de två scartbox-alternativen.
Fakta
Information från: Dilog, www.dilog.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 595 kronor
Omdöme
Dilogs scart-mottagare är enkel och genomtänkt och kan förvånansvärt mycket. Dessutom är priset helt rätt, så om du gillar konceptet är Seabird DTV 1010 ett bra köp.
Betyg
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 7
Prisvärde 7
Totalt 6
Philips DTR 2010

Digitalboxar i största allmänhet hör väl inte direkt hemma i kategorin snygga hemelektronikprylar, men med DTR 2010 har Philips lyckats riktigt bra och tveklöst bäst av alla de testade boxarna när det gäller designbiten. Synd bara att boxerkortet tittar ut ur fronten, vilket kan locka en och annan tvååring till hyss.
Mottagaren är ganska tung, vilket beror på att nätdelen är inbyggd. På anslutningssidan finns både dubbla scartkontakter och digital ljudutgång (optisk). Kanalsökningen tog en ordentlig stund, men resultatet är en skarp och fin bild utan synbara färgavvikelser.
Väl igång är boxen riktigt rapp att zappa med och de svenska menyerna tillsammans med den smidiga fjärrkontrollen gör att även otekniska tv-tittare lär sig mottagaren snabbt. Det enda jobbiga är att hitta text-tv-funktionen som ligger under knappen ”OPT”.
Funktionsmässigt saknar inte Philipsboxen någonting väsentligt, även om en lite generösare programguide hade varit trevligt. Den är lätt att sköta och att till exempel hantera kanaler, skapa favoritlistor och programmera videotimern är busenkelt och om du vill låsa vissa kanaler för barnen är det inga problem.
Fakta
Philips DTR 2010
Information från: Philips, www.philips.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 995 kronor
Omdöme
Philips digitalbox är snygg, snabb och enkel att använda, och den ger bra bild och mycket finesser för pengarna. Ett bra köp helt enkelt!
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 6
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8
Totalt 8
Grundig DTR 1560

Grundigs scartmottagare är inte ny, men i och med att det numera finns alternativ till dig som vill stoppa i digitalmottagaren direkt i scartkontakten på tv:n tyckte vi det var intressant att testa den ändå.
Kanalsökningen tog nästan tre minuter, sedan fick vi upp gratisutbudet med helt okej bild. Att zappa går snabbt och smidigt och när vi väl vant oss vid att bokstaven i leder till menyn och att z betyder Exit på Grundigspråk kommer vi bra överens med fjärrkontrollen som även kan styra annan Grundigutrustning.
I menysystemet hittar vi fler finesser än hos många större digitalboxar. Bland annat finns både videotimer, programguide och barnspärr, men när vi jämför den här lösningen med Dilogs scartplugg faller den på priset. Trots att en scartförlängare medföljer i paketet är 900 kronor lite väl saftigt. Plus i alla fall för att s-videosignal kan skickas ut.
Fakta
Information från: Grundig, www.grundig.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 900 kronor
Omdöme
Vill du gömma undan mottagaren bakom tv:n kan Grundigs scartplugg vara ett intressant alternativ, men Dilogs utmanare ger mer för pengarna.
Betyg
Bildkvalitet 7
Funktioner/anslutningar 4
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4
Totalt 5
Topfield TF 5700 PVRt

Dyrast i startfältet är boxen från Topfield, men så rymmer den också en 160-gigabytes hårddisk och dubbla mottagare. Förutom en viaccess-kortplats för Boxers utbud finns även en conax-plats tillgänglig för Canal Digital-abonnemang.
Efter att ha läst igenom handboken får vi känslan av att målgruppen är entusiaster, men med ett tydligt svenskt menysystem och en riktigt bra fjärrkontroll är den ingen match för vanliga dödliga. Boxen hittar snabbt våra kanaler och bilden blir riktigt bra när vi skickar ut rgb-signal genom en av de två scartkontakterna.
Självfallet stöder TF 5700 PVRt digitalt ljud, då är det optisk kabel som gäller. Via en usb-kontakt kan du ansluta en dator för att tanka över dina inspelningar som du vill arkivera, en ganska tidsödande process om vi räknar in filkonvertering och redigering. Att spela in är dock barnsligt enkelt, och du kan banda två program samtidigt som du tittar på ett tredje, om något av programmen ligger på samma mux (frekvensområde).
Trots det höga priset kan vi inte göra annat än att rekommendera den här mottagaren. Den är mycket kompetent och samtidigt användarvänlig.
Fakta
Information från: Topfield, www.topfield.co.kr
Fakta: Dvb-t-mottagare med hårddisk, dubbla mottagare och kortplats för betalkanaler
Pris: 5 990 kronor
Omdöme
Topfields nya digitalbox kan oerhört mycket, samtidigt är den enkel att förstå sig på. Den kostar dock en rejäl slant, med det är den i våra ögon värd.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 5
Totalt 8
Emitor T-15

Från Clas Ohlson fick vi låna in den här enkla mottagaren som ger tillgång till det fria utbudet för blott en femhundring. T-15 har dubbla scartutgångar (med stöd för både rgb och s-video) och koaxial s/pdif-utgång för digitalt ljud, vilket inte är någon självklarhet i den här prisklassen.
För kanalsökning krävs bara en knapptryckning och drygt tre minuter senare har vi bild på tv:n. Mottagningen är bra, utan störningar, men färgerna är inte helt korrekta. När vi jämför med de vassaste boxarna noterar vi att röda färgtoner är lite överdrivna. Programguiden ger information om aktuellt och nästkommande program på en kanal i taget och du kan ställa en timer för att vid en viss tidpunkt ändra till en given kanal.
Boxen är ganska snabb vid kanalbyten, men responsen från den plastiga fjärrkontrollen är inte på topp. Plus i kanten i alla fall för den ordentliga svenska bruksanvisningen som medföljer.
Fakta
Information från: Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Fakta: Dvb-t-mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 499 kronor
Omdöme
Om du är ute efter en riktigt billig mottagare gör T15 från Emitor jobbet, men vi rekommenderar att du lägger på några hundralappar och köper en bättre box.
Betyg
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 6
Totalt 6
Dilog DT358

DT358 är en helt ny ersättare till Dilogs populära DT355. Bortsett från färgen är den identisk med föregångaren till det yttre, men både hård- och mjukvara är uppdaterade.
Efter en snabb kanalsökning möts vi av samma enkla svenska menysystem som hos föregångsboxen och här finns bland annat en mycket smidig videotimer, barnlås samt grundläggande inställningar för hur du vill skicka ut bild- och ljudsignal till tv:n.
Att skapa egna favoritlistor, redigera kanalordning och byta namn på kanalerna är mycket enkelt och den smidiga fjärrkontrollen gör zappandet till en barnlek. Dessutom går det blixtsnabbt att växla mellan kanaler – från ettan till femman på dryga åtta sekunder – och bilden är skarp och fin när vi skickar rgb-signal till tv:n.
Den smarta ljudindikatorn för signalstyrka är kvar, vilket exempelvis underlättar för dig som vill rikta in antennen optimalt.
Om du är ute efter en enkel och prisvärd box för att kunna se både gratisutbud och betalkanaler är det här ett mycket prisvärt alternativ.
Fakta
Information från: Dilog, www.dilog.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 995 kronor
Omdöme
Jämfört med föregångsmodellen har inte mycket förändrats, men DT358 är en grymt snabb och användarvänlig digitalbox med stöd för Boxerutbudet.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 9
Prisvärde 8
Totalt 8
Sagem ITD-72 SW

Sagem ITD-72 SW är företagets enklaste box med stöd för betalkanaler. Smarta detaljer som tolvvoltsdrift och kortplats på undersidan känner vi igen sedan tidigare. På baksidan finns dubbla scartkontakter, varav den ena hanterar rgb-ut och den andra s-video som bäst.
Om du vill njuta av flerkanalsljud måste du skaffa en specialsladd/adapter eftersom tillverkaren tyvärr har valt en 3,5-millimeterskontakt.
Kanalsökningen hittar hela utbudet hyfsat snabbt och bilden är så bra som vi förväntar oss av en markbox. Fjärrkontrollen är en enkel historia som efter lite vana fungerar alldeles utmärkt, även om några detaljer stör oss en smula.
Dessutom ville EPG:n bara visa aktuellt och nästkommande program och det är synd att vi inte kan programmera videotimern direkt i programguidesöversikten. Boxen är dock lätt att använda, den har svenska menyer och det går riktigt snabbt att byta mellan kanaler.
Om du är ute efter en enkel mottagare med stöd för boxerutbudet är Dilogs konkurrentmodell DT358 ett bättre alternativ, såvida du inte är begränsad till tolv volt.
Fakta
Information från: Sagem, www.sagem.com
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 995 kronor
Omdöme
Sagems snikmodell med stöd för betalkanaler har inga allvarliga brister och på flera punkter blir det plus i kanten. Vissa detaljer gör dock att helhetsintrycket inte är riktigt på topp.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 7
Prisvärde 6
Totalt 7
Maximum T-1020M FTA Twintuner

Dubbla mottagare (tuner) är aldrig fel, men det känns inte lika nödvändigt i en fta-box utan inspelningsfunktion som det gör i en hårddiskbestyckad, Boxergodkänd mottagare. Maximum T-1020M hör dock till den förstnämna kategorin och är dessutom en av de klumpigare modellerna vi har sett. En titt bakom frontluckan avslöjar att den här burken egentligen är avsett att användas med betalkanaler, men kortläsarna fungerar inte i testmodellen.
Den medföljande handboken är på engelska, men det medföljer ett A4-ark med information om hur du kommer igång och hur du växlar till svenska i menyerna. De är dock inte de mest intuitiva vi har stött på och intrycket blir inte bättre när vi testar programguiden och utforskar fjärrkontrollen. Ett tryck på ”Rec”-knappen uppmanar dig till exempel att starta inspelning på din videobandare, vilket vi tycker är ett mycket onödigt moment.
Vitsen med de dubbla mottagarna är dock att du kan titta på en kanal via scart-1 och skicka en annan till scart-2. Tanken är god, bilden bra och priset helt okej, men vi avråder dig ändå att lägga pengar på den här klumpiga boxen.
Fakta
Information från: Expert, www.expert.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med dubbla mottagare för fria marksända kanaler
Pris: 1 199 kronor
Omdöme
Dubbla mottagare räcker inte för bra betyg för en box som är knölig att använda, onödigt klumpig och som saknar svensk handbok.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 3
Prisvärde 5
Totalt 4
Kendo DTB-400T

Kendo är knappast någon tillverkare vi brukar förknippa med hög kvalitet och tyvärr är den här boxen inget undantag. Det märks bland annat på fjärrkontrollen som visserligen ligger skönt i handen, men knapparna har en tendens att fastna i intryckt läge.
Dessutom är boxen lika hög som en videobandspelare från nittiotalet, vilket kan ställa till problem för dig som har en trång tv-bänk.
Positivt är dock att boxen hittar alla våra kanaler snabbt och smärtfritt, att den ger bra bild och att teckenfönstret visar aktuell kanal. Mycket praktiskt om du snabbt vill spela in något på dvd-inspelaren utan att behöva starta tv:n.
Ytterligare några pluspoäng kammar Kendo hem för programguiden som visar vad som sänds på alla kanaler det närmaste dygnet.
Sedan är det dessvärre slut på det roliga. Videotimer saknas helt, vilket gör att du är hänvisad till en inspelning åt gången till extern enhet om du är bortrest.
Med tanke på att mottagaren kan ta emot Boxers betalkanaler är priset trots allt riktigt lågt.
Fakta
Information från: Expert, www.expert.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med kortplats för betalkanaler
Pris: 699 kronor
Omdöme
Om du står ut med den svampiga fjärrkontrollen och har gott om plats i tv-bänken ger Kendo mycket box för pengarna, även om DTB-400T är långt ifrån något klockrent köp.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 7
Totalt 6
Digiality VA 302T

Att kunna spela in tv-program direkt i digitalboxen är oerhört smidigt och mottagaren från Digiality har en 80-gigabytes hårddisk under huven för detta ändamål. Boxen är godkänd av Boxer och man stoppar i programkortet bakom en lucka på framsidan.
När vi startar maskinen möts vi av en enkel guide och efter ett par minuter är boxen iordningställd. Bilden är skarp och fin utan andra störningar än de komprimeringsstörningar som orsakas av den begränsade bandbredden, men det gäller alla markboxar. Eftersom du bara har tillgång till en mottagare (tuner) i maskinen kan du inte titta på en kanal medan du spelar in en annan. Timeshiftfunktionen är dock riktigt smidig och här krävs bara en tryckning på fjärrkontrollen för att bilden ska frysas. Annars är inspelningsfunktionerna det enda i boxen som är knöligt att använda och vi förvånas av att fjärrkontrollen inte ens har någon rec-knapp.
Avsaknaden av extra mottagare är den här boxens verkliga akilleshäl och du bör absolut tänka till en extra gång om det inte är värt att lägga till en femhundring för en vassare box om du vill kunna spela in. Det tycker nämligen vi.
Fakta
Information från: Expert, www.expert.se
Fakta: Dvb-t-mottagare med hårddisk och kortplats för betalkanaler
Pris: 2 899 kronor
Omdöme
Inbyggd hårddisk är inte fel och de flesta funktioner i den här boxen är enkla att förstå sig på. Vi saknar dock en extra mottagare med tanke på det höga priset.
Betyg
Bildkvalitet 8
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 4
Totalt 6
CONAX
Ett kodningssystem för tv-sändningar som används av bl a Canal Digital.
CVBS
En annan benämning för kompositvideo, där all videoinformation sänds i en ledare.
S-VIDEO
Anslutningsstandard där luminans (ljus) och krominans (färg) skickas i separata ledare. Ger nästan lika bra bild som rgb-anslutning.
EPG
Elektronisk programguide.
RF
Radiofrekvens.
RGB
Anslutningsstandard där grundfärgerna röd, grön och blå skickas i separata ledare. Det bästa valet när scartanslutning används.
TIMESHIFT
En funktion som låter dig se på live-tv med fördröjning medan enheten spelar in.
VIACCESS
Ett kodningssystem för tv-sändningar som används av bl a Boxer.
FTA
Free to air, tar bara emot gratisutbudet (SVT, TV4 mm).
KOAXIAL S/PDIF
Digital ljudanslutningsstandard där signalen skickas elektriskt.
MUX
Ett frekvensutrymme där ett antal kanaler (vanligtvis sex till sju) sänds ut digitalt.
OPTISK S/PDIF
Digital ljudanslutningsstandard där signalen skickas som ljusimpulser (optiskt).
Ett kodningssystem för tv-sändningar som används av bl a Canal Digital.
CVBS
En annan benämning för kompositvideo, där all videoinformation sänds i en ledare.
S-VIDEO
Anslutningsstandard där luminans (ljus) och krominans (färg) skickas i separata ledare. Ger nästan lika bra bild som rgb-anslutning.
EPG
Elektronisk programguide.
RF
Radiofrekvens.
RGB
Anslutningsstandard där grundfärgerna röd, grön och blå skickas i separata ledare. Det bästa valet när scartanslutning används.
TIMESHIFT
En funktion som låter dig se på live-tv med fördröjning medan enheten spelar in.
VIACCESS
Ett kodningssystem för tv-sändningar som används av bl a Boxer.
FTA
Free to air, tar bara emot gratisutbudet (SVT, TV4 mm).
KOAXIAL S/PDIF
Digital ljudanslutningsstandard där signalen skickas elektriskt.
MUX
Ett frekvensutrymme där ett antal kanaler (vanligtvis sex till sju) sänds ut digitalt.
OPTISK S/PDIF
Digital ljudanslutningsstandard där signalen skickas som ljusimpulser (optiskt).