Det här är del 2 i M3:s special om surfplattor. Läs även de andra delarna:
Surfplattespecial: del 1 – surfplattans historia

Tabell över testade surfplattor. Klicka för större bild.

HTC Flyer
Interaktionen mellan pennan och skärmen är det mest spektakulära med den här plattan. Pennan som följer med drivs med ett AAA-batteri och har två knappar som används för att markera text och sudda. Så fort det dyker upp ett tillfälle då du kan använda pennan dyker en liten meny upp längst ner på skärmen som ger dig tillgång till olika pennor, färger och andra alternativ. Sen är det bara att rita eller anteckna bäst du vill. Det går hyggligt snabbt, men skriver du väldigt snabbt har mjukvaran lite svårt att hänga med. Dessutom kan du var som helst ta en skärmdump på bilden du ser och anteckna på, bilden kan sedan skickas med e-post eller liknande som en skärmdump, inklusive ditt kludd. Du kan dock inte använda pennan för att trycka på knappar. Så fort du trycker med pennan mot skärmen tas istället en skärmdump och du kan börja anteckna. Det är en kul tanke det hela, men att ständigt behöva skicka en skärmdump med exempelvis kalendern är förstås inte lika smidigt som att kunna interagera direkt i kalendern med pennan. Men pennan kan säkerligen vara intressant för onödigt rika studenter som vill kunna ta anteckningar på ett mer komplett sätt.
Den inbyggda kameran ger, kanske väntat, inga vidare bilder och det här är ingen surfplatta för dig som vill ha högkvalitativa foton. Med den extra kameran kan du fota dig själv eller videochatta i de applikationer som stöder det.
Batteritiden är däremot ett frågetecken. När vi använde den vad vi ansåg vara normalt under en dag, med synkning av e-post, webbsurf och liknande, räckte batteriet bara drygt en dag. Och det känns inte alls optimalt för en surfplatta.
Läs hela testet här.
+
Pennan
Skärmen
–
Något klumpig
Dyr
Ingen teckenigenkänning
Svagt batteri
=
En trevlig surfplatta som ger en bra upplevelse och lite mervärde i och med pennan. Men med prisvärdet i åtanke kan det vara svårmotiverat eftersom det finns större och billigare plattor. Här betalar du i mångt och mycket för pennan.
BETYG
Form/design: 7
Prestanda: 7
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 5

Totalt: 6

Asus Eee Pad
Asus Eee Pad är i grund och botten en surfplatta som alla de andra Honeycombbaserade plattorna vi ser strömma in på marknaden nu. Den har en 10,1 tum stor skärm, av riktigt bra kvalitet dock, samt en Nvidia Tegra 2-processor med dubbla kärnor. Det som utmärker den här är istället dockan. Men låt oss börja med själva plattan.
Skärmen är riktigt bra och av IPS-typ vilket gör att betraktningsvinkeln blir bättre än vanliga tft-lcd-skärmar. Dessa tft-lcd-skärmar är dock något vi mest har stött på i billiga och sämre Androidplattor som kom före Honeycomb. Hittills har alla Honeycombplattor haft en högre kvalitet på både skärm och övrigt innehåll. Eee Pads skärm har en bra ljusstyrka och bra tryck i färgerna, den lämnar helt enkelt inget att önska och tillhör det absoluta toppskiktet av skärmar hos testade plattor.
Själv plattan känns riktigt välbyggd även om baksidan är i plast. Med sina 680 gram är den ganska tung att hålla i, men det går bra i de flesta lägen så länge du inte vill ligga på sofflocket för mycket, då blir den istället ganska tung och otymplig. Men det är då dockan kommer in i bilden. Dockan är ett tangentbord där du sätter fast plattan som en skärm på en bärbar. Men det slutar inte där.
Dockan innehåller också extra batteri, och om du dockar plattan så är det tangentbordet som står för strömmen så långt det är möjligt. På så sätt är dockan alltid mest uppladdad. Batteritiden vid normal användning uppskattas till cirka åtta timmar och lika mycket extra med dockan.
Prismässigt ligger Eee Pad bra till, och jämför vi med exempelvis Optimus Pad som du får ge över 8 000 kronor för står det klart att Eee Pad har en mer rimlig prissättning. Men även mot en Acer Iconia A500, som är liknande i prestanda, får du här med ett tangentbord med inbyggt batteri vilket definitivt ger mervärde. Eee Pad tar plats som en av de bästa Androidplattorna just nu.
Läs hela testet här.

+
Skärmen
Tangentbordet
Batteritiden
–
Filmuppspelning
=
Jättebra surfplatta som har det mesta man önskar sig, inklusive ett tangenbord med extra batteri. Den dåliga mediauppspelningen drar ner helhetsintrycket lite. Men bryr du dig inte om mediastödet är det bara att köra på.
BETYG
Form/design: 9
Ergonomi: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8

Totalt: 8

Acer Iconia Tab A500
Acer Iconia A500 är ännu en i raden av nya surfplattor som kör Android 3.0. Den här gången har de lyckats pressa ner priset ordentligt jämfört med exempelvis LG Optimus Pad, utan att för den delen göra speciellt mycket avkall på prestanda. A500 har i grundutförandet en dubbelkärnig Tegra 2-processor och en 10,1 stor och rätt bra skärm.
Iconia A500 både ser och känns riktigt gedigen med ytor i borstat aluminium. Framsidan är som sig bör utan knappar, men med en liten 2-megapixelkamera för exempelvis videosamtal. På kanten längst upp hittar vi volymknappar samt en låsknapp för skärmroteringen. Det är en smart detalj vilket gör att du slipper stänga av roteringen i menyn om du bara vill ha skärmbilden på ett sätt.
På ena sidan sitter en strömknapp och en mini-hdmi-kontakt, och på motstående sida uttag för laddare, mikrousb samt en fullstor usb-kontakt. Du kan nämligen ansluta tillbehör såsom usb-minnen och –tangentbord och vid en senare uppdatering även en mus direkt till surfplattan.
Skärmen är riktigt bra. Den har en hög betraktningsvinkel och ger dig en klar och skarp bild med tydliga färger. Det är inte amoled-klass, men jämfört med många andra surfplattor vi har sett tidigare är det här absolut i den bättre klassen.
Med dubbla kärnor och Android 3.0 flyter gränssnittet på bra och snabbt. Vi stöter väldigt sällan på problem med lagg, men det går inte att komma ifrån en jämförelse med Ipad 2 som fortfarande ligger steget före. Dock inte så länge till om vi tittar på utvecklingen hittills.
Läs hela testet här.

+
Skärmen
Usb on the go
–
Kameran
Batteritiden
=
En prisvärd surfplatta som ger dig bra prestanda och dessutom en riktigt bra skärm. Detta är helt klart ett alternativ till Ipad för dig som gillar Google bättre än Apple.
BETYG
Form/design: 7
Ergonomi: 7
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 8

Totalt: 8

Samsung Galaxy Tab
Samsung Galaxy Tab är en 7-tumsskapelse som kör Android 2.2 och klarar av att spela upp hd-video. Att den dessutom har en högupplöst skärm med 1024×600 pixlar gör den riktigt intressant i segmentet surfplattor utrustade med Android.
Den högupplösta skärmen är riktigt bra även om det inte är en amoled-skärm. Det märks att den inte har samma lyster och intensitet som det vi hittar i till exempel Samsungs egen mobil Galaxy S, men den gör sitt jobb och gör det bra.
En annan huvudfunktion är förstås möjligheten att spela upp film, och det är också här Galaxy Tab kommer till sin fulla rätt. Med stöd för hd-uppspelning och en inbyggd och riktigt bra filmspelare glänser den faktiskt på detta område. Vi provade att spela upp 720p-upplösta mkv-filmer med utmärkt resultat.
Till skillnad från exempelvis Ipad går det även bra att ringa med Galaxy Tab också. Antingen lägger du den på bordet och använder den som en högtalartelefon, eller så ansluter du det medföljande headsetet eller ett bluetoothheadset om du så önskar. Ett minus är att den inte använder micro-usb för laddning och överföring utan Samsungs egen kontakt. Men micro-sd-kortet är lätt åtkomligt från sidan utan att du ens behöver stänga av enheten.
Galaxy Tab är en mycket trevlig bekantskap som får habegäret att kicka in och vill du ha en allt-i-allo-platta för film, surf och telefon är den ett mycket bra alternativ.
Läs hela testet här.
+
Filmvisningen
Hög upplösning
–
Seg webbläsare
Ingen vanlig micro-usb
=
För filmvisning och underhållning är Galaxy Tab ypperlig, men vi vill gärna se en bättre surfupplevelse i en framtida uppdatering.
BETYG
Form/design: 7
Prestanda: 7
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 6

Totalt: 7

Dell Streak 7
Dell Streak 7 är en 7 tum stor surfplatta som på pappret verkar riktigt lovande. Eller vad sägs om Nvidias Tegra 2-plattform vilket innebär en dubbelkärnig processor och grafikprestanda i toppklass? Det är rentutav en av de första surfplattorna som släpps med dubbelkärnig processor, men tyvärr hittar vi en del smolk i denna annars så lovande bägare fylld med glädje.
När vi nu för tiden är så vansinnigt bortskämda med superskarpa och fantastiska skärmar för mobiltelefonerna är det trist att se att surfplattorna får nöja sig med betydligt sämre dito. Dell Streak 7 är inget undantag och skärmen har dels en låg upplösning på 480×800 pixlar, dels en mycket begränsad betraktningsvinkel.
Prestandan är det egentligen inget fel på. Där vi tidigare har sett svårigheter för surfplattor att hänga med har inte Dell Streak några problem. Det går undan att surfa även om sidorna laddas långsammare än på en dator.
Nvidia Tegra 2-processorn har också kraft nog att visa film i 1080p, men tyvärr finns det ingen hdmi-kontakt för att skicka ut bilden till en tv.
Market fungerar fullt ut på Streaken och det finns förutom 16 gigabyte inbyggt minne plats för ytterligare minne i form av ett sd-kort av normalstorlek. På baksidan hittar vi en kamera på 5 megapixlar och på framsidan en på 1,3 megapixlar för videosamtal.
Tekniskt sett har den här det mesta vi kan önska oss, men den bristfälliga skärmen och att den lätt laddar ur sig på en dag vid ganska rimligt användande gör att vi inte riktigt är nöjda. Vi hade förväntat oss mer av en Tegra 2-baserad surfplatta. Med en rejäl uppdatering till Honeycomb blir den förmodligen bättre, men hårdvaran känns ändå för obalanserad .
Läs hela testet här.
+
Tegra 2
Fullständig Market
Högtalarna
–
Skärmen
Ingen hdmi
Gammal Android
=
Med en bra processor är Streak intressant, men dålig skärm och gammal Android-version drar ner betyget. Dessutom saknas hdmi och annat fluff som gör den roligare.
BETYG
Form/design: 6
Prestanda: 6
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 6
Prisvärde: 7

Totalt: 6

LG Optimus Pad
Första surfplattan vi har fått lägga vantarna på som kör Honeycomb, eller Android 3.0, heter Optimus Pad och kommer från LG. Det är en surfplatta med en 8,9 stor tum skärm, men det som sticker ut lite är att den kan filma i 3d. Skärmen är riktigt bra och håller minst samma klass som den i Ipad 2. Ljusstyrka och färger ger oss inget att klaga på.
På baksidan av plattan som faktiskt är tyngre än Ipad 2 trots Ipads större skärm sitter nämligen två stycken 5-megapixelkameror som tillsammans kan ta 3d-bilder eller spela in 3d-film. Men för att spela upp 3d-film eller visa bilderna måste du ansluta plattan till en kompatibel tv. Den klarar inte, likt telefonen Optimus 3D, att visa upp 3d-bilderna direkt på skärmen.
För att kunna spela upp 3d-filmer och även högupplöst material krävs det en hel del prestanda. Det löser LG genom att utrusta Optimus Pad med en dubbelkärnig Tegra 2-processor från Nvidia. Att snabbt skrolla i en webbsida går dessutom bättre än på en Ipad 2, det flyter helt enkelt snabbare och blir färre moment då webbläsaren inte hänger med.
Det här är en obehagligt dyr historia. I skrivande stund ligger priset på runt 8300 kronor hos återförsäljare och det är vansinnigt högt. Värstingmodellen av Ipad 2 kostar tusenlappen under och ger dessutom 64 gigabyte minne mot 32 som Optimus Pad kommer med. Och hur vi än vrider och vänder på det är det inte värt 8300 kronor. Oavsett om den har 3d-kamera eller inte. Tyvärr.
Läs hela testet här.
+
Bra skärm
Snabb
Android 3.0
–
Priset!
Rätt tung
=
En jättedyr surfplatta som dock tillhör toppskiktet bland Androidmodellerna. Prestanda och skärm är inget att klaga på, men priset är ganska svårmotiverat.
BETYG
Form/design: 7
Prestanda: 7
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 3

Totalt: 6

Samsung Galaxy Tab 10.1
Det som skiljer den här mot andra surfplattor är smalheten och tunnheten. Den är faktiskt både tunnare och lättare än en Ipad 2, och det gör sitt till att kännas som en värdig utmanare. Sen kör den Android, förstås, och därför är det svårt att jämföra rakt av. Men Androidversionen Honeycomb gör numera ett riktigt bra jobb vad gäller användarvänlighet, och mängder med appar har börjat dyka upp.
Galaxy Tab 10.1 använder Nvidias Tegra 2-processor vilket gör den snabb och rapp precis som alla andra Honeycomb-baserade plattor vi har testat. Det gör också att den inte klarar av att spela upp alla filformat vi vill, utan att man först måste konvertera dem. Det hade varit väldigt fördelaktigt om Samsung hade utrustat den med en jämförbar processor som den i Galaxy S II, som klarar 1080p mkv-filer utan problem.
Upplevelsen är dock med beröm godkänd, även om det faktiskt laggar till ibland när man bläddrar mellan skärmarna. Det är oftast när du har igång flera program samtidigt, och det är faktiskt inte lika mycket flyt som på en Ipad. Men det är bara ibland, det är inte jättestörande och det ordnar alltid till sig efter en stund.
Det är dock formatet som gör det här till den kanske bästa surfplattan med Android i skrivande stund. Den är lätt att hålla och blir inte speciellt tung i längden. Detta i kombination med en riktigt bra skärm med god ljusstyrka och hög betraktningsvinkel gör att Galaxy Tab 10.1 är en ypperlig kompanjon i sängen. Eller soffan. Eller på resan. Ljudet är okej för att titta på Youtubeklipp eller filmer, och batteritiden är riktigt bra och håller i flera dagar vid normal användning.
Läs hela testet här.

+
Skärmen
Tunnheten
–
Mediastödet
=
Förmodligen den bästa surfplattan med Android idag. Prestandamässigt ligger den som de andra toppmodellerna, men tunnheten och vikten är i toppklass. En värdig Ipad 2-utmanare.
BETYG
Form/design: 9
Ergonomi: 9
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 9

Totalt: 9

Apple Ipad 2
Ipad 2 har blivit tunnare och lite lättare jämfört med ursprungsmodellen Ipad 1, och efter att ha lekt några timmar med Ipad 2 känns faktiskt föregångaren en aning klumpig även om det inte skiljer jättemycket mellan de båda modellerna.
Kvalitetskänslan är i toppklass med den gedigna unibodychassit och skärmen är precis som på den första Ipaden grymt skarp och fin. Trots att Ipaden fått snabbare processor och bättre grafikkrets skall batteritiden vara densamma som på föregångaren.
En av de viktigare nyheterna i Ipad 2 är kameran, eller rättare sagt kamerorna. Den främre är vga-upplöst och endast tänkt att användas till Facetime. När vi videochattade över vårt trådlösa nätverk blev bilden ganska grynig och oskarp i andra ändan. Den bakre kameran däremot håller högre kvalitet när vi filmar i 720p med 30 bilder per sekund. Men så fort vi växlar över till stillbildsläge får vi grynig bild även med hyfsat bra ljus i rummet.
Webbläsaren jobbar betydligt snabbare på nya Ipad, vi klockade några tunga sajter med Ipad och Ipad 2 sida vid sida och det skiljer ganska rejält i laddtider. Aftonbladet laddas in på nästan halva tiden på Ipad 2 och i de flesta fall är den nya paddan 30-40 procent snabbare.
Ett riktigt intressant tillbehör är den nya hdmi-adaptern som låter dig klona ut bilden på platt-tv:n i hd-format. Bilden blir skarp och fin men den stora missen här är att bilden skickas ut i 4:3-format. Det enda undantaget är i Apples foto-app där du kan välja att skicka ut filmer i widescreenformat men vi hade hoppats på att samma valmöjlighet fanns även för bildvisning.
Läs hela testet här.

+
Snabb
Kvalitetskänslan
Apparna
Skärmen
–
Kamerorna
Saknar stöd för flash
=
Bästa surfplattan har blivit ännu bättre men skillnaden är inte dramatisk jämfört med föregångaren.
BETYG
Form/design: 9
Prestanda: 9
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 10
Prisvärde: 8

Totalt: 9