Det här är del 7 i M3:s surfplattespecial. Läs även de övriga delarna:
Surfplattespecial del 1: Surfplattans historia
Surfplattespecial del 2: Det stora testet
Surfplattespecial del 3: Bästa Ipadapparna
Surfplattespecial del 4: Bästa Androidapparna
Surfplattespecial del 5: Höstens surfplattor
Surfplattespecial del 6: Android vs. Ios
En surfplatta har länge varit jämställt med Ios, det vill säga Apples operativsystem som Ipad och Iphone använder sig av. Efter ett tag började dock Android ge sig in i matchen, och då ofta med gamla versioner som inte var anpassade för surfplattor. Sen kom Android 3.0 – Honeycomb – och Android var helt plötsligt utvecklat för att möta kraven som surfplattorna ställde.
Windows 8 på surfplattor
Så i januari, under konsumentelektronikmässan CES, meddelade Microsoft att de ska anpassa Windows för att kunna köras på ARM-processorer. Det innebär att Windows ska kunna köras på de processorer som vi oftast ser i surfplattor, och för den delen i smarta telefoner. ARM är en processorarkitektur som är extra lämplig för små enheter som inte ska dra mycket ström, som en surfplatta. Det är alltså mycket smidigare än att använda vanliga processorer som vi är vana vid hos bärbara datorer, för att hålla nere både storleken och strömkonsumtionen.

Microsoft har sagt att Windows 8 är optimerat för surfplattor, men inte mycket mer än så. Det här är startskärmen som möte användarna i alla fall.

– Windows 7 utvecklades inte enbart för användning med fingrar, utan även för tangentbord, mus och penna samt multitouch. I och med detta är Windows långt före våra konkurrenter, säger han.
Men det har tidigare funnits surfplattor som har kört Windows, och de har aldrig lyckats bli lika smidiga och lättanvända som alternativen med Android och Ios. Istället får vi helt enkelt vänta till nästa version av Windows och se vad den spännande framtiden har att erbjuda.

– Nokia har inte annonserat några planer på surfplattor.
Om vi spekulerar vilt istället är det inte helt osannolikt att tro att Nokia kommer lansera en ARM-baserad surfplatta med Windows 8 när det släpps. I och med samarbetet med Microsoft och Nokias erfarenhet av hårdvaruutveckling kan det dessutom bli en riktigt spännande fusion. Men till detta får vi återkomma. Att Nokia skulle välja Android får anses som helt uteslutet.
Nokias Linuxvariant
Vad som däremot Nokia skulle kunna ge sig på att basera en surfplatta på är det Linuxbaserade operativsystemet Meego. Meego kom till i och med ett samarbete där Intel och Nokia skulle slå samman sina två Linuxbaserade operativsystem Moblin och Maego. Meego är tänkt att kunna fungera på flera olika processorplattformar, och dessutom i olika saker som surfplattor, minidatorer, telefoner och även i exempelvis bilsystem. Men efter att Nokia har lierat sig med Microsoft är framtiden oviss på surfplattefronten. Intel själva visade i juni 2010 upp en prototyp av en surfplatta med Meego, men sedan dess har det inte varit oklart med hur utvecklingen går.
I Tyskland har dock en surfplatta som baserar sig på Meego dykt upp. Den heter Wetab och säljs i några länder i Europa, men inte i Sverige.

Surfplattan Wetab säljs i bland annat Tyskland och den har Nokias operativsystem Meego.
Undantag från Kanada
Men så finns det ett intressant undantag: Blackberry. Relativt okända i Sverige har kanadensiska företaget Research In Motion, som ligger bakom Blackberry, ett järngrepp om stora marknadsandelar i Europa och USA. Men det är inte bara telefoner de har släppt, utan också en intressant och imponerande surfplatta med namnet Playbook. Den här surfplattan använder sig av det unixliknande operativsystemet QNX, och en av de intressanta aspekterna är att Research In Motion själva har sagt att det ska bli oerhört lätt att anpassa sina Android-appar till Playbook, något som kan gynna såväl utvecklare som användare.
Så vad händer med alternativen egentligen? Har vi tur ser vi att Meego utvecklas, men även om de fortfarande har några stora aktörer bakom sig är det inte säkert att vi kommer se några mängder med surfplattor som baseras på det. Med största sannolikhet kommer Ios och Android slåss i toppen med Windows och Blackberry som outsiders med skrällchans. Men vi kan konstatera en sak, oavsett hur det slutar så gynnar konkurrensen oss prylintresserade konsumenter som kan se fram emot allt schystare surfplattor vad det lider.