Det här är del 6 i M3:s lista över de 100 bästa apparna 2012.
Del 1: 100 bästa mobilapparna 2012: Plats 100-76
Del 2: 100 bästa mobilapparna 2012: Plats 75-51
Del 3: 100 bästa mobilapparna 2012: Plats 50-36
Del 4: 100 bästa mobilapparna 2012: Plats 35-21
Del 5: 100 bästa mobilapparna 2012: Plats 20-6

5. Ted
Har du en gång fastnat för TED är det svårt att slita sig. Tidigare har du kunnat komma undan genom att ta dig ut ur din lägenhet, eller bort från en dator med internetuppkoppling. Nu har appen till Android och IOS släppts och helt plötsligt finns det inte längre någonstans att fly.
TEDs app gör det underbart enkelt att komma åt allt material. När du först öppnar den möts du av nyheterna, de senaste föreläsningarna. Passar inte det finns möjligheten att söka upp speciella föreläsningar eller framträdanden med text, eller genom ämne och taggar.
På något sätt kommer du att hitta det som intresserar dig. De flesta föreläsningarna finns i videoformat och går att spela både via wifi eller 3g. Det sistnämnda försämrar dock kvaliteten rejält, så vi rekommenderar att du antingen laddar ner filen eller bara streamar ljudet.
Överlag finns det inte mycket mer att göra i appen. Men det behövs inte mer. För TED till Android gör det lätt att fortsätta vara beroende av starka personligheter och intressanta ämnen.
Plattform: Android/IOS
Pris: Gratis

4. Skype
Apparna som placerar sig så här högt upp på listan gör det för att de utmärker sig på ett speciellt sätt. Antingen blir de en så pass viktig del av vår vardag att vi till slut inte ens tänker på att de finns där, eller så förändrar de sättet vi använder teknik på.
Skype ändrar i grund och botten inte sättet vi använder en telefon på. Vi sätter fortfarande luren mot örat, talar och får ett svar. Men det är den djärva strategin att göra det utanför operatörernas klassiska nät som gör att den sticker ut. Det här har Skype självklart gjort sedan programmet släpptes till datorn för en herrans många år sedan, men det kändes alltid som om det var ämnat för telefonen. Och i kombination med de smarta mobilerna finns det egentligen ingen anledning att hålla sig kvar vid den gamla tidens ringande.
I och med 4g förutspås det att all telefoni kommer gå över ip-nätet. Det har människorna bakom Skype vetat om längre än någon annan.
Beskrivning: Ringapp
Plattform: Android/IOS/WP7
Pris: Gratis

3. Whatsapp Messenger
Anledningen till att Whatsapp ligger så här långt upp på listan är simpel. Skype tar visserligen telefonsamtalen till en ny nivå, men sitter du inte med ett 4g-abonnemang där datamängden är i princip obegränsad har du inte så mycket användning för den appen när du är ute och far. För oss vanliga dödliga är det bra mycket mer kostnadseffektivt att skicka små meddelanden som högst tar ett par kilobyte i anspråk.
Whatsapp har snabbt klättrat upp till toppen av högen med sms-ersättningsappar som har dykt upp på senare tid. Och visst var det ganska tomt i början. Men genom kompisar och deras nätverk med vänner har ryktet spridit sig och idag har Whatsapp miljontals användare. Hur många av dem känner du?
Beskrivning: Sms-app
Plattform: Android/IOS/WP7
Pris: Gratis/7 kr/Gratis

2. Spotify
Det var faktiskt inte helt självklart att Spotify skulle belönas med silvermedaljong. Men efter noggrant övervägande måste den ändå placeras så pass nära toppen. Den har trots allt förändrat sättet många av oss konsumerar musik på.
Itunes i all ära, men det hemliga vapnet i Spotifys arsenal är självklart möjligheten att streama musik. Visst kan du köpa album och enstaka låtar på det traditionella, digitala sättet. Men betala 99 kronor varje månad och du får tillgång till en i princip outtömlig databas med musik.
Anledningen till att Spotify ifrågasattes av oss är att appen inte riktigt har levt upp till våra krav. Den är ganska ful, seg och låtarna kan inte sparas i hög ljudkvalitet. Men den som har följt M3 de senaste månaderna vet att en ny version för Android är på väg. Och med förbättrat ljud och fler funktioner finns det ingen anledning till att Spotify inte ska erövra världen. Vi lyfter på hatten.
Beskrivning: Musiktjänst
Plattform: Android/IOS/WP7
Pris: Gratis app, men kräver abonnemang för 99 kronor per månad

1. Google Maps
Liksom resterande appar i topp tio var Google Maps ingen självklar vinnare. Faktum är att det säkert finns tusentals nya appar som alla skulle kunna vara med och slåss om förstaplatsen. Men beslutet grundar sig på att Google Maps är en av de där speciella apparna som förändrar förutsättningarna.
Liksom Spotify får oss att lyssna på musik genom streaming, eller som Whatsapp gör sms föråldrade på ett ögonblick, eller som Skype förutspår framtiden för telefonsamtal så förändrar Google Maps helt sättet vi uppfattar vår omvärld på.
Stora ord måhända, men i grund och botten är det precis så det är. Gps är idag standard i alla smarta mobiler och likaså Google Maps. Och just det faktum att appen är inbyggd gör att vi inte ens ser den längre. Det har blivit en förutsättning, en självklarhet att alltid kunna veta var du är genom din smarta mobil. Och medan det finns andra kartappar där ute så finns det ingen som gör så mycket för så lite. Betänk att Google Maps inte bara finns förinstallerad i din mobil, utan även går att ladda ner gratis från App Store och Google Play Store om du skulle råka avinstallera den.
Vad Google har gett oss är helt enkelt ett skäl att byta upp oss. Maps är en sådan app som tar tekniken och formar den till något vi numera inte kan leva utan.
Okej, vi låter superlativen regna. Men vi bör även nämna att även solen har sina fläckar. Och Google Maps har ännu inte fått till sin reseplanerare än. Kör du med satellitbilder på är den dessutom ganska slö och är du utomlands vill du nog överhuvudtaget inte komma i närheten av den på grund av skyhöga roamingkostnader.
Men bortsett från de imperfekta detaljerna kvarstår det faktum att Google har försett oss med en app som vore otänkbar att vara utan för dagens prylälskare. Den pekar med hela handen mot framtiden, och vi kan inte göra annat än att följa med.
Beskrivning: Navigationsapp
Plattform: Android/IOS
Pris: Gratis