För att ta reda på hur placeringen av router och olika enheter kan förbättra och förlänga ett trådlöst hemmanätverk begav vi oss till PC för Allas chefredaktör Fredrik Agrén och hans hus söder om Stockholm.
– Vi har precis fått in fiberbredband på 100 megabit per sekund, säger Fredrik Agrén.

I villan, som består av tre plan är den fiberoptiska anslutningen kopplad till en wifi-router som står på den översta våningen i huset.
Fiber i stället för 4g
Familjen Agréns nyinstallerade fiberanslutningen på 100 megabit per sekund ersätter en tidigare mobilbaserad bredbandslösning i form av en 4g–router som fortfarande står på plats jämte den nya fiberinstallationen.
Mobilt bredband har på senare tid blivit väldigt mycket dyrare för storkonsumenter av data på grund av det så kallade maxtaket. Det gör att det inte längre är en prisvärd lösning om du till exempel gillar att strömma film till din tv eller dator via internet eller om ni är många i hushållet som surfar eller spelar spel via nätet.
Efter några snabba mätningar av hastigheten för det trådlösa nätverket med Bredbandskollen tar vi del av planritningarna över hur varje våning ser ut. Genom att lägga in ritningarna i datorn och använda oss av ett program som heter Visiwave Site Survey (läs mer i faktaruta på sidan 52) skapar vi en täckningskarta över hur bra mottagningen från den trådlösa routern är.
Hitta egen kanal
Förutom att mäta hur bra mottagningen är för utvalda nätverk visar Visiwave Site Survey också information om de närliggande nätverk som finns. I det här fallet hittar vi ett dussintal trådlösa nätverk, vilket inte är helt oväntat då området är tätbebyggt med ganska små och närliggande villatomter.
Eftersom det gärna blir trångt i 2,4-gigahertzbandet med så många närliggande trådlösa nätverk är det bra att använda en kanal för det trådlösa nätverket som inte övriga trådlösa nätverk använder.
Av nätverksnamnen att döma är det fler än Fredrik Agrén och hans familj som har installerat fiberbredband nyligen då flera liknande nätverksnamn som alla delar kanal 11 dyker upp i programmet. Genom att ansluta till routerns webbaserade inställningsmenyer ändrar vi kanalen till kanal 5 i stället, då det inte finns några närliggande nätverk som använder sig av den kanalen.
Redan genom ett så enkelt grepp märker vi direkt av en hastighetsökning på entréplanet i huset på runt 6-7 megabit per sekund jämfört med de initiala hastighetstester vi gjorde med Bredbandskollen.
På den översta våningen, där routern står, visar vår täckningskarta på fullgod mottagning i samtliga rum och de väggar som finns in till sovrummen tycks inte påverka mottagningen nämnvärt. Hastighetstestet ger också överlägset bäst resultat här med en nedladdningshastighet som snittar på 78 megabit per sekund.
På entréplan, det vill säga den mellersta våningen i huset under våningen med routern, är täckningen inte fullt lika bra som på den övre våningen. Hastighetstappet är också avsevärt även om närmare 29 megabit per sekund får ses som någorlunda acceptabelt. Sämst mottagning på entréplan är det i sovrummet, där nedladdningshastigheten också är sämre.
Illa i källaren
Medan den befintliga utrustningen i testvillan ger ett acceptabelt resultat vad gäller täckning och mottagning på både övervåning och entréplan, visar det sig att det är betydligt sämre ställt i källarvåningen. Där samsas ett garage med ett kombinerat arbetsrum och gästrum samt en tvättstuga. Mottagningen från routern två våningar upp här är väldigt dålig. Det beror förstås på att de dubbla golv som signalerna ska ta sig igenom dämpar signalstyrkan avsevärt.
Anslutningen fungerar här bara sporadiskt och kopplas ifrån med jämna mellanrum för testdatorn. Hastigheterna blir heller inte mycket att hurra för med mindre än en megabit per sekund som nedladdningshastighet där mottagningen var som bäst. Här är det läge att göra en insats för att få nätverket att fungera bättre!
Homeplug för bättre täckning
För att utöka det trådlösa nätverket i huset har vi med oss tre olika repeater-modeller samt ett par homeplug-enheter. På entréplanet väljer vi att placera en repeater åt gången i ett eluttag som befinner sig någorlunda i mitten av våningen och sätter sedan igång med konfigurationen.
Principen för installationen är densamma för alla tre repeater-modellerna vi använder oss av. Först ansluter vi datorn till det nya trådlösa nätverk som skapas av repeatern och därefter följer vi instruktionerna i handboken för att ta oss till det webbaserade gränssnittet för inställningarna. Sedan är det bara att välja det trådlösa nätverk som finns i huset, ansluta repeatern till det och därefter vänta på att den startar om. När repeatern är konfigurerad går trafiken från datorn först till repeatern och sedan vidare till den trådlösa routern på övervåningen i huset.
Kablar är snabbare
Gemensamt för de tre repeater-enheter vi använder oss av är att det både går att ansluta dem trådlöst och med nätverkskabel till det befintliga nätverket. Trådlös anslutning må vara att föredra för att slippa dra kablar, men som vårt test visar blir inte det särskilt bra hastighet.
Täckningen för det trådlösa nätverket i sig blir förvisso alldeles utmärkt både på entrévåningen och källarvåningen i huset, men internethastigheten blir inte mycket snabbare än vad den var när vi anslöt vår dator direkt till routerns trådlösa nätverk. Faktum är att hastigheten på entréplan faktiskt var sämre när vi surfade via repeaterns nätverk än när vi surfade via routerns nätverk.
I husets källare, där uppkopplingen via routern var sporadisk och väldigt långsam, blev det däremot en betydligt stabilare uppkoppling med repeaterns hjälp. Däremot blev hastigheterna väldigt låga och med bara några få megabit per sekund lär det gå trögt att göra annat än att slösurfa – videotjänster med hd-kvalitet är bara att glömma med sådan begränsad bandbredd. Några betydande skillnader gällande hastighet och täckning för de olika modellerna märkte vi inte, och i tabellen till höger ser du det bästa resultatet.
Av detta kan vi konstatera att utbyggnad av ett trådlöst nätverk utan att dra några kablar inte fungerar jättebra i en flerplansvilla som denna. Med fri sikt och utan hinder som väggar och golv hade det fungerat bättre. Har du ett uthus på din gård och vill få bättre täckning i trädgården för att kunna surfa från hängmattan, kan det därför vara en lösning med helt trådlös utbyggnad.
Inomhus är det dock kabel till repeatern som gäller om du vill kunna surfa med hög hastighet. Att hastigheten blir låg med trådlös anslutning för repeatern beror på att den själv har en svag signal att ansluta till från det befintliga nätverket.
Medan det nya nätverk som repeatern skapar blir snabbt i sig så blir anslutningen till internet därför inte bättre rent hastighetsmässigt med repeatern. Tvärtom kan de så kallade responstiderna faktiskt bli sämre.
Använd elkablarna!
Eftersom det här med dragning av nätverkskablar är något som kräver både planering och arbete, är ett alternativ att använda sig av de kablar som redan finns i huset för att utöka nätverket. En lösning med homeplug-enheter innebär att nätverkstrafiken går genom elkablarna och gör att du inte behöver dra några nya kablar alls.
Tekniken utlovar hastigheter uppemot 300 megabit per sekund med de Homeplug 300-enheter från D-Link som vi använder, men det visar sig att den faktiska hastigheten hamnar betydligt lägre.
Vi anslöt basenheten för homepluglösningen i eluttaget jämte routern på övervåningen, sedan provade vi att ansluta den andra pluggen på samma plats på entrévåningen och källavåningen som vi först hade testat de olika repeater-enheterna på.
Bra täckning överallt
Den trådlösa täckningen skapad av homeplug-enheten blev fullgod på varje plan. Vad gäller hastigheten blev det också betydligt bättre än med en vanlig trådlös repeater, men ändå långt ifrån den hastighet som vi fick med optimal mottagning i routerns trådlösa nätverk på ovanvåningen.
På källarvåningen fick vi först inte homeplug-enheterna att hitta varandra, vilket resulterade i att vi fick ansluta enheten i ett vägguttag i ett källarförråd. Trots att det inte var en optimal placering blev täckningen ändå väldigt bra för hela våningen. Hastigheten, som varit obefintlig med det ursprungliga trådlösa nätverket och som mest kom upp i knappt två megabit per sekund med de olika repeatrarna, blev nästan tolv megabit per sekund. Det är långt ifrån de 100 megabit per sekund som fiberbredbandet levererar, men är betydligt snabbare än med vanliga repeater-enheter och det utan att en enda ny kabel har dragits.
– Det är märkligt att inte homeplug-idén har slagit igenom på bredare front, säger Fredrik Agren.
Vill du ha bästa möjliga täckning och hastighet i din villa så finns det inga genvägar om du har flera våningar och tjocka väggar. Det är bara att börja dra kablar.
– När vi renoverade huset borde vi ha passat på att dra ethernet-kablar i väggarna, det vill säga förberett med nätverksuttag mellan våningsplanen. Det borde varje modern villa ha.
5 sätt att optimera ditt trådlösa nätverk
Plats. Försök placera routern så centralt som möjligt.
Kanal. Kolla vilka kanaler som används av närliggande trådlösa nätverk med hjälp av Visiwave Site Survey (se faktaruta sidan 52) eller gratisalternativet Wireless Network View, www.nirsoft.net/utils/wireless_network_view.html. Ändra kanalen för ditt trådlösa nätverk till en kanal där så få andra nätverk som möjligt också skickar trafik. Det gör du i webbgränssnittet för din router.
Eluttag. Använd elkablarna som redan finns i din bostad! Det gör du genom att förlänga nätverket med hjälp av homeplug-enheter där basenheten kopplas in i eluttaget intill routern och där följande enheter placeras ut i andra eluttag för att förlänga så långt du önskar.
Repeater. Om du vill förlänga nätverket med hjälp av en repeater får du räkna med att du måste dra nätverkskablar till den från din router om du ska få bra surfhastigheter.
Flytta runt. Prova att placera repeater- eller homeplug-
enheter på olika ställen. Även närliggande platser kan ge betydligt bättre hastigheter i nätverket.
Prylarna som gör villans nätverk snabbare
Klicka på tabellen för att se i större format

Så mäter du täckningen med Visiwave …
Vid vårt besök i chefredaktörens villa la vi in planritningarna i datorn och använde oss av proffsprogrammet Visiwave Site Survey (www.visiwave.com). I programmet skapade vi en täckningskarta över hur bra mottagningen från den trådlösa routern var. Mätningen skedde punktvis där vi uppskattade ungefär var någonstans på den inlagda kartan baserad på planlösningen vi befann oss i villan och sedan klickade på denna plats för att låta programmet göra en mätning. Programmet hade vi på en bärbar dator som vi gick omkring med i villan för att utföra mätningarna.
Med Visiwave Site Survey kan du själv göra täckningskartor över trådlösa nätverk för att se exakt var den bästa täckningen finns hemma hos dig. Programmet går att prova gratis i 30 dagar. Vill du registrera det så kostar det cirka 3 700 kronor.
För att mäta mottagningsförhållandena laddar du hem och installerar programmet och skaffar därefter fram en karta eller planlösning över ytan du ska mäta. Så här gör du:

1. När du öppnar programmet trycker du

2. I nästa dialogruta får du ställa in skalan på kartan genom att markera avståndet mellan två punkter i den och skriva in vilket avstånd det motsvarar i verkligheten.
3. För att göra mätpunkterna manuellt (inte med hjälp av gps) klickar du på ikonen Continuous mode i verktygsfältet. Efter det trycker du på inspelningsknappen för att börja med mätningen, där du helt enkelt klickar en gång på kartan för varje ställe du står och mäter på. När mätningarna är färdiga går du till rapportdelen av programmet genom att klicka på ikonen med staplar längst till höger i verktygsfältet.

4. Här markerar du den data du vill skapa en rapport från och väljer Add to report. För att skapa täckningskartor är det Heatmap du ska markera. Under ikonen för Heatmap hittar du ytterligare inställningar för vilken information du ska ta med och längst ned i programfönstret kan du även justera vilka färger som ska användas. När du är färdig klickar du på Generate report för att skapa rapporten.

… och så här såg det ut i testvillan
Färgskalan går från blå genom grön till röd, där ljusblå indikerar väldigt bra täckning, gröna nyanser innebär mellanbra täckning och mörkröda färger indikerar väldigt dålig mottagning.

Router källarplan. På bottenvåningen i huset var mottagningen för det trådlösa nätverket baserat på routern på våning tre väldigt dålig och anslutningen fungerade bara sporadiskt i tvättstugan.

Homeplug källarplan. Med en homeplug ansluten till ett ellutag i ett av källarförråden fick vi fullgod mottagning för det trådlösa nätverket för nästan hela bottenvåningen.