The Matrix, Robocop och Äkta Människor – experten granskar filmerna om AI
Genom åren har vi matats med mer eller mindre dystopiska skildringar av artificiell intelligens som gått över styr. Vi bad AI-experten Fredrik Heintz betygsätta de mest välkända filmerna utifrån hur troliga de egentligen är.
Av Anders Wollner
M3
Missa inte de andra delarna i M3:s serie om artificiell intelligens:
Fredrik Heintz, svenska AI-sällskapet, sätter tänderna i några kända filmer och serier om artificiell intelligens. Vi bad experten Fredrik Heintz (bilden ovan), forskare vid Linköpings universitet och ordförande i svenska AI-sällskapet, att kommentera några filmer och tv-serier och bedöma deras trovärdighet.
Ex-Machina
Vad:Brittisk sci-fi från 2015 med svenska Alice Wikander i rollen som humanoid robot.
Scenario: ”Robotforskare försöker skapa robotar som ser närmast mänskliga ut. En medhjälpare kallas in för att hjälpa till att utvärdera arbetet”.
Fredrik Heintz: ”Det som är intressant här är att mänskligheten har tagit fram robotar som är en del av samhället. Men om man nått en sådan utvecklingsnivå som den här, tror jag att samhället i övrigt skulle ha utvecklats väldigt mycket mer. Annars är den här typen av humanoida robotar fullt möjliga på lång sikt.”
Betyg (utifrån hur trovärdigt AI-temat är):
Äkta människor
Vad: SVT-finansierad tv-serie som rullat i två säsonger, den senaste från 2013.
Scenario:I ett alternativ och nutida samhälle lever så kallade hubotar sida vid sida med människor. Hubotar är avancerade robotar som ser ut och beter sig ungefär som människor. En skillnad är att de går att stänga av och att de går att skapa som kopior av existerande människor.
Fredrik Heintz: ”Den här gillar jag eftersom den inte koncentrerar sig på tekniken i sig, utan snarare på vad den leder till. Dessutom är de etiska frågorna som målas upp trovärdiga. Men det är också samma sak som med Ex-Machina. Om vi har kommit så här långt i utvecklingen borde övriga delar i samhället ha förändrats mer.”
2001: A Space Odyssey
Vad:Stanley Kubrick-film från 1968. Räknas som en av sci-fi-genrens största klassiker.
Scenario:Ett rymdskepp bestående av ett gäng forskare och den AI-utrustade superdatorn HAL är på väg till Jupiter för att undersöka en signal. Snart visar det sig att allt inte står helt rätt till och HAL börjar ta över kontrollen från människorna för att kunna slutföra uppdraget.
Fredrik Heintz: ”Den här är faktiskt väldigt trovärdig. Det går att göra paralleller till hälsoappar som håller koll på vad du äter och hur du tränar och berättar för dig att du ska vara på gymmet en viss tid. Man kan tänka sig att det är den här typen av välvilliga medhjälpare som kan gå över styr. Det är bara att se på Asimovs tre robotlagar. Det är svårt att sätta upp strikta regler för vad en AI får och inte får göra.
The Matrix
Vad: Stilbildande actionrulle från 1999 med fokus på snygga slowmotion-strider.
Scenario:I en avlägsen framtid använder maskinerna människor som några slags levande batterier. En stor del av mänskligheten lever i det parallella och datorgenererade universumet The Matrix.
Fredrik Heintz: ”Den premissen är så klart ganska otrolig. Men sedan finns det filosofiska frågor som om vi verkligen kan upptäcka skillnaden mellan vad som är verkligt och vad som är simulerat?”
Robocop
Vad: Klassisk sci-fi-rulle från 1987 från den nederländske regissören Paul Verhoeven. Fick härom året en nyversion med Joel Kinnaman i huvudrollen.
Scenario:I ett framtida Detroit har kriminaliteten gått överstyr. Lösningen för att hantera krisen blir en superrobot, delvis bestående av en polis som tidigare har skjutits i tjänsten. Polisen jagas av minnen från sitt tidigare liv.
Fredrik Heintz: ”Saker som exo-skelett finns ju redan i dag. Men att minnet skulle kunna överleva och fungera i en mekanisk kropp är inte så sannolikt.”
The Terminator
Vad: James Cameron-regisserad kultfilm, som fått ett antal uppföljare varav del två är allmänt känd som den bästa.
Scenario: I en nära framtid är superdatorn Skynet fast besluten att sätta punkt för hela mänskligheten. Skynet förlorar dock kampen och som ett något oväntat drag bestämmer sig datorn för att ändra det förflutna, och utplåna den människa som satte stop för planerna. Skynet blir alltså medveten och försvarar sig genom att försöka utplåna mänskligheten.
Fredrik Heintz: ”Nej, det här är inte särskilt troligt. Visserligen ligger företag som Google och Facebook långt fram med att bygga stora system och samla in information, och det går att fråga sig vad det egentligen kan få för konsekvenser. Men steget från att veta saker om oss till att systemet i sig blir medvetet och försöker förgöra oss är inte alls troligt.”
Blade Runner
Vad: Supersnygg sci-fi-rulle av Alien-regissören Ridley Scott.
Scenario: 2019 är inte världen den allra lyckligaste platsen. Människan har lyckats framställa replikanter, en slags robotsort som närmast är omöjlig att urskilja från vanliga människor. För att kontrollera replikanterna har de fått begränsat liv. Detta är inte uppskattat och de försöker ta reda på vem som skapat dem och hur de kan förlänga sitt liv.
Fredrik Heintz: ”Det är ganska troligt att samhället delas in i olika klasser vid en sådan här utveckling. I grund och botten är det nämligen ett vanligt beteende att grupper av människor tycker att de är bättre än andra.”
Her
Vad: Kritikerrosad framtidsfilm med en kärlekskrank Joaquin Phoenix i huvudrollen.
Scenario:Den något deprimerade Theodore Twombly får tag i ett nytt operativsystem, som tycks ha närmast mänskliga egenskaper. Det tar inte lång stund innan han kärar ner sig i det ordentligt.
Fredrik Heintz: ”Vi människor är bra på att skapa känslor till föremål. Att känna starka känslor till något artificiellt känns inte främmande, snarare troligt. Men jag skulle bli mer förvånad om det går åt andra hållet, det vill säga att en AI förälskar sig i en människa.”
War Games
Vad: Oscarsnominerad klassiker från 1983 med en ung Matthew Broderick i huvudrollen.
Scenario:Tonåringen Davids främsta intresse är att sitta instängd på sitt rum och testa nya datorspel. En dag kommer han över Global Thermonuclear War – problemet är bara att spelet verkar ha kopplat in sig på det system som är tänkt för att avfyra kärnvapen.
Fredrik Heintz: ”Det är lite samma sak som The Terminator och Skynet, och därmed inte så troligt. Men det finns aspekter som är intressanta. Datorn insåg att spelet var meningslöst, och hur den än gör förlorar den. Men att datorn skulle vilja starta ett tredje världskrig, nej det köper jag inte.”
Missa inte de andra delarna i M3:s serie om artificiell intelligens: