En elbil som slår alla rekord
Vi testade Model S redan 2014 och då P85-modellen som gjorde 0-100 km/h på 4,4 sekunder och som brädare all konkurrens med råge när det gällde räckvidd. Sedan dess har Model S fått en ansiktslyftning utvändigt och en hel del uppdateringar på mjukvarusidan. Bilen vi har testat den här gången har det nya värstingbatteriet på 100 kWh och Ludicrous Mode, som ger en extra prestandaskjuts.Läs även: Test av Tesla Model S P85

Snygg, men något anonym i formerna
Bilen är läckert formgiven med aerodynamiska kurvor och handtag som fälls in när vi låser bilen. Designen är dock ganska anonym och om du inte vet vilka muskler som sitter inuti bilen lär du knappast lyfta blicken när en Model S passerar.Invändigt är kvalitetskänslan på topp och vi sitter stadigt och bekvämt i förarstolen, även om vi gärna hade sett förlängbart lårstöd och ännu mer skålade sportstolar. Vi kommer åt i stort sett alla reglage på den feta touchskärmen som hängt med sedan första Model S lanserades. På ratten finns kontrollknappar som låter oss sköta ljudanläggningen med vänsterhanden och diverse färddatorfunktioner och klimatanläggning med höger hand. Smart!

Till en början är det lite ovant att använda touchskärmen för precis allt i bilen, men vi vänjer oss ganska snart. Navigatorn, ljudanläggningen och energiförbrukningskurvan är helt underbara att få upp i stort format, medan en del andra funktioner lämpar sig mindre bra att sköta på touchskärm. Exempelvis klimatanläggningen. Här finns också ett imbyggt sim-kort så du behöver inte koppla upp din egen smartphone för att vara online. Tesla-bilen är alltid uppkopplad.
Många mil per laddning
Räckvidden är inte helt enkel att klura ut, då det finns olika sätt att ange den utifrån olika testcyklar. Om vi ska tro NEDC (European New Driving Cycle) klarar den nya Teslamodellen 613 kilometer på en laddning, men den siffran är inte i paritet med verkligheten.När vi startar upp bilen med fulladdat batteri säger den själv strax över 50 mil, och även den siffran är optimistisk. Vi testade en långtur på motorväg där vi verkligen försökte hålla nere förbrukningen, med Range Mode aktiverat, och utifrån den turen känns 40 mil mer som en realistisk siffra en varm vårdag. Detta utifrån bilens egna “Projected Range” som utgår från faktiska förutsättningar, din navigatorrutt och hur du kört de senaste milen. Och det är inte alls illa för en stor och sportig elbil som Model S. Här är Teslas bil helt klart unik på marknaden, då den är både rymlig och extremt kul att köra, något som vi tyvärr inte kan säga om alla andra elbilar därute.

Den stora grejen med den här versionen av Model S är helt klart prestandan. Det är den snabbast accelererande 4-dörrars sedanbilen som någonsin gjorts och den gör 0-100 km/h på 2,7 sekunder med Ludicrous Mode aktiverat. När vi trycker gasen i botten pressas vi bakåt i stolen och efter en åktur med aktiv körning blir vi nästan lite åksjuka efteråt.
Vi har inte testat någon annan bil som gett den här känslan av en berg- och dalbanetur i magen. Model S P100D är fyrhjulsdriven med separata motorer fram och bak, i stället för lösningen som konventionella fyrhulsdrivna bilar har med mekanisk länk från en motor. Vi spinner inte loss en enda gång med testbilen, väggreppet är helt fenomenalt.
Testbilen hade 22-tumsfälgar monterade, vilket gjorde att vägljudet och åkkomforten inte var optimal, men körglädjen i Model S P100D är helt fantastisk. Men det gäller att hålla koll på hastighetsmätaren, det är lätt att råka köra för fort i den här bilen…
Missa inte: M3 testar Tesla Model X
Att ladda batteriet tar tid om du inte har tillgång till 3-fas-anslutning – eller ännu bättre – har möjlighet att ladda i en supercharger-station. Via ett vanligt 10A-uttag laddar du en mils räckvidd per timme, vilket förstås gör att det tar ett par dygn att ladda fullt. Det gäller med andra ord att du kollar upp dina laddmöjligheter innan ett eventuellt köp. Tesla har byggt upp ett nät av supercharge-stationer, och dessa ser du i navigatorn så att du kan planera dina långkörningar.

Mycket sitter i mjukvaran
En stor fördel med Teslas bilar är att mycket av funktionaliteten sitter i mjukvaran, och denna uppdateras ständigt. Vi har tidigare testat Autopilotfunktionen när vi bekantade oss med Model X, och denna imponerar stort. Tyvärr hann inte mjukvaran (version 8.0) rullas ut till den Model S P100D vi testade, så vi kunde inte åtnjuta denna funktion i just den här bilen.En annan funktion vi återkommer till är möjligheten att parkera bilen med din smartphone, något Tesla inte hann förbereda till det här testet.
Ljudanläggningen i testbilen (premiumpaketet med 11 högtalare) låter riktigt bra. Här finns ordentliga ljudresurser och riktigt brutal bas samtidigt som ljudbilden är dynamisk och ren även när vi drar på ordentligt. Du kan enkelt anpassa hur du vill centrera ljudbilden genom att dra med ett finger på touchskärmen, och här finns också en bra 5-bands EQ. Du kan koppla in ljudkällor via bluetooth eller usb-gränssnittet, eller använda bilens egna Spotifykonto.
Testbilen hade både köldpaket (rattvärme och stolsvärme i alla stolar) och “Premium uppgraderingspaket” installerat med telefondockning, avancerat luftreningsfilter (kallat “Bioweapon Defense System”), Led-ljus och extra påkostat material.
Tesla Model S P100D – omdöme
Tesla Model S P100D är en extrem bil på många sätt, ett bygge där tillverkaren har valt att satsa framåt på ny teknik trots att det kostar. Det är svårt att kalla den prisvärd, även om driftkostnaden för en elbil är låg jämfört med en bil med förbränningsmotor.Om du är ute efter en sportig och miljövänlig elbil med batterikapacitet nog att ersätta en vanlig bil och klara långresor, då finns det inte många alternativ och här är Tesla Model S riktigt intressant. P100D-versionen är bilen för dig som vill ha extrem prestanda och den imponerar stort på den punkten. Om du inte vill punga ut med nästan 1,7 miljoner kronor rekommenderar vi att du kikar på någon av modellerna med lite mindre batteri och utan Ludicrous Mode.

Brutal prestanda
Räckvidden
Autopiloten
Det feta skärmen

Lite segt gränssnitt
Stolarna kunde varit ännu bättre
Prislappen
Betyg 8 av 10

Fakta Tesla Model X P100D
Tillverkare: TeslaPris: från 1 683 050 kr (P100D, billigaste Tesla Model S 75 börjar på 1 049 800 kr)
Testbilens pris: 1 850 450 kr
Batteri: 100 kWh
Prestanda: 0-100 km/h 2,7 sekunder, toppfart 250 km/h
Räckvidd: 613 km (NEDC)
4-hjulsdrift: Ja
Keyless: Ja
Elstolar: Ja, minne med förarprofiler
Lastutrymme: Upp till 894 liter med fällda säten
Tror du att elbilar är tråkiga är det dags att tänka om. Tesla Model S P85 (Performance 85 kWh) sticker verkligen ut ur mängden, inte bara genom att den är en snygg och sportig miljöbil. Den bjuder också på ett helt nytt tänk när det gäller användargränssnitt och infotainmentsystem. Tesla Motors utmanar de traditionella biltillverkarna på flera sätt.
Tesla Model S är en av de absolut coolaste elbilarna du kan köpa. Den är fullpackad med ny spännande teknik och är grymt rolig att köra. Och batteriet räcker länge.
Tesla Model S – brutal kraft i motorn
Under kupén sitter 7 000 battericeller som lovar upp till 502 kilometers räckvidd. Och riktigt brutal motorprestanda. Den här bilen gör 0–100 på 4,4 sekunder, och när vi trycker plattan i botten pressas vi bak i förarstolen. Inte nog med att motorn är extremt kraftig, bilen reagerar också väldigt snabbt när vi trycker på gaspedalen. Den där lilla fördröjningen vi har vant oss vid med förbränningsmotorer existerar helt enkelt inte.En konsekvens av det underliggande batteripaketet är att takhöjden i bilen är förhållandevis låg, men å andra sidan har du dubbla bagageutrymmen då du kan lassa in en hel del under motorhuven.
Missa inte: M3 testar BMW I8
En fördel med de lågt monterade batterierna i Tesla Model S P85 är att bilens tyngdpunkt är väldigt låg. Bäddat för sportig körning helt enkelt, och dessutom med väldigt låg ljudnivå i kupén. Du kan justera styrningen i tre lägen (komfort, normal eller sport) och du sitter som en kung i de bekväma, om än något dåligt skålade stolarna fram. Sedan är bilen riktigt snygg utvändigt, bortsett från den anonyma och plastiga “grillen”. Tesla Model S är designad för lägsta möjliga luftmotstånd, och det syns i formgivningen.
Mäktig pekskärm styr det mesta
Det mest iögonfallande när det gäller bilens insida är utan tvekan den gigantiska pekskärmen i mittkonsolen. Den mäter hela 17 tum och här sköter du i stort sett allt. På övre delen väljer du vilken eller vilka vyer du vill aktivera. Du kan till exempel välja att övre delen av skärmen ska visa kartan medan den undre kör webbläsaren. Eller så maximerar du ett valfritt fönster så att det täcker hela skärmytan. Känslan när vi drar upp Google Maps i helskärmsläge och väljer satellitvy är mäktig.Missa inte: Här är tjänsterna för att hitta vem som äger en bil
Faktum är att de enda vanliga knapparna som finns i mittpanel i Tesla Model S (P85) är knappen som öppnar handskfacket och en manuell knapp som aktiverar dina varningsblinkers. I övrigt sköts det mesta via touchskärmen. På gott och ont. Att komma åt klimatsystemet för att exempelvis dra på fläkten är omständligare än i de flesta bilar. Många intressanta funktioner döljer sig under kontrollskärmen, men eftersom den är en överliggande pop-up-skärm krävs två extra klick varje gång du behöver gå in här. Ett för att gå in i skärmen, och ett för att hoppa ut.
Navigera med fågelperspektiv
Navigatorn skiljer sig en del från det vi är vana vid i en integrerad bil-gps. Google Maps har köranvisningar, men du kan inte få upp någon traditionell 3d-vy av hela kartan utan här är det fågelperspektiv som gäller. Vi saknar också hastighetsangivelser, fartkameravarnare och ett smidigt sätt att hitta närliggande POI:s. När vi börjar fritextsöka får vi upp träffar från hela världen. I Tesla Model S har man ofta ett behov av att snabbt hitta en restaurang eller kanske ett boende i närheten, snarare än att utforska världen. Men det är ändå kul att pekskärmen har stöd för multitouch och att den är både skarp och har bra respons. Som en gigantisk Ipad, helt enkelt.
Seg webbläsare
Webbläsaren är till en början riktigt häftig. Tills vi börjar surfa runt på lite halvtunga sidor. Då inser vi snabbt att det går otroligt segt att både ladda in och navigera runt på nyhetssidor. Det slutar istället med att vi plockar fram vår smartphone för att söka information. Lite märkligt också att bilen tillåter att vi surfar, parar ihop bluetoothenheter och aktiverar backkameran trots att vi kör i hög hastighet. Här brukar biltillverkarna spärra funktionerna av säkerhetsskäl. Men vi antar att Tesla har tänkt på din medpassagerare här.Läs även: Audi Q5: Klassens stjärna kommer utrustad med allt i teknikväg
Mediafliken låter dig ratta in radiokanaler analogt eller digitalt, samt lyssna på webbradiostationer eller koppla upp dig mot din egen enhet via bluetooth eller usb. Gränssnittet är snyggt och tydligt, men tyvärr räcker inte den integrerade 3g-kopplingen alltid till för att leverera en stabil digital musikström från nätet. Men ljudet som Tesla Model S levererar är helt fantastiskt.
Makalöst ljud
Tesla har döpt systemet i Model S till Ultra High Fidelity och här finns 12 inbyggda högtalare och en 8-tums subwoofer. Och ljudet som strömmar ut från dem är helt makalöst bra. Det är rent och tydligt även när vi pressar upp volymen, och det blir aldrig ansträngande för öronen. Och det funkar lika bra för luftig akustisk musik som för gitarrbaserad rock. Här finns en trebands equalizer och en riktigt cool funktion där du styr ljudbalansen i fordonet genom att dra med fingret över en bild och på så sätt placera ljudcentrum exakt där du vill ha det. Grymt!Känner du dig orolig över att strömmen ska räcka hela resan? Här finns naturligtvis en helt egen flik för att hålla koll på batteriförbrukningen, med ett tydligt diagram som visar hur effektivt du kör. På pappret ska Tesla Model S orka upp till 50,2 mil på en laddning, men det är en väldigt optimistisk siffra. Vid blandad körning där vi ändå försökte köra snällt landade vi snarare på strax över 30 mil. Och även under landsvägskörning får vi svårt att pressa ur 50 mil innan det blir dags att ladda batterierna. Och att ladda batterierna i ett vanligt vägguttag med 220 volt och 13 ampere tar tid. Cirka 30 timmar. Du bör med andra ord se till att ordna ett kraftfullare uttag i hemmet, om du inte redan har det. En smart finess i bilen är att du kan tajma in när du vill att bilen ska laddas, och exakt hur många ampere den ska kunna plocka ut som mest.
Läs även: Allt om Tesla Model X
Planera in övernattningar
Om du funderar på en Tesla Model S är det viktigt att du verkligen tänker igenom dina körvanor. Klarar du dig på max 25–30 mil per dygn, och har du lämpliga ladduttag nära till hands? Tesla Model S är utan tvekan en brutalt cool bil, men det är samtidigt trist om den kräver en andrabil i hushållet. Att åka och hälsa på avlägsna släktingar kommer helt enkelt att kräva lite mer planering än tidigare, och minst en övernattning.Samtidigt som Tesla imponerar med sin enorma skärm och en del väldigt coola funktioner så saknar Model S en hel del finesser som traditionella biltillverkare som Volvo, Audi, BMW med flera erbjuder. Till exempel automatisk fickparkering, döda vinkeln-varnare, filassistans, kameror som håller reda på vägskyltar och bra röststyrning. Tesla Motors har helt klart gjort mycket rätt med Model S, och den är utan tvekan den häftigaste elbilen du kan köpa just nu. Men den är samtidigt lite före sin tid, och det höga priset i kombination med avsaknaden av laddstationer i Sverige i skrivande stund gör att inköpströskeln är hög.


Tesla Model S P85 – omdöme
+ Brutal elmotor+ Den fantastiska skärmen
+ Ljudanläggningen
+ Coolhetsfaktorn
– Saknar en del moderna säkerhetsfunktioner
– Seg webbläsare
– Inga Superchargers i Sverige ännu
=
Tesla Model S är extremt kul att köra och tillverkaren sätter en ny standard när det gäller användargränssnitt i bilen. Det här är helt klart en bil som visar en glimt av framtiden.
Betyg: 9 av 10

Pris: Från 837 500 kronor
Testbilens pris: 1 124 950 kr
Tillverkare: Tesla Motors, www.teslamotors.com
Typ: Elbil
Motor: Trefas, fyrpolig AC-induktionsmotor med kopparrotor, 421 hk
Prestanda: Acceleration 0–100 km/tim på 4,4 sekunder
Räckvidd: 502 km
Batterigaranti: 8 år (oavsett körsträcka)
Testbilens pris: 1 124 950 kr
Tillverkare: Tesla Motors, www.teslamotors.com
Typ: Elbil
Motor: Trefas, fyrpolig AC-induktionsmotor med kopparrotor, 421 hk
Prestanda: Acceleration 0–100 km/tim på 4,4 sekunder
Räckvidd: 502 km
Batterigaranti: 8 år (oavsett körsträcka)