En gång i tiden fanns det bara en pc – IBM:s pc. Sen kom den ”IBM-kompatibla” pc:n och plötsligt fanns hur många skumma märken som helst. Massvis med komponenttillverkare gjorde det möjligt att variera temat. Dessutom blev det snart väldigt lätt även för privatpersoner att bygga egna hemdatorer. För moderkortet är en enda stor legobricka och det är bara att trycka fast datorns olika komponenter och dra sladdar mellan moderkort, nätaggregat, hårddiskar och dvd-spelare.
Anders Engström
Nyhetsredaktör, M3
Dagens mobiltelefoner börjar faktiskt alltmer likna dessa hemdatorer. Vid sidan om de stora mobiltelefontillverkarna dyker det upp massvis med småmärken som sätter ihop sina mobiler av befintliga komponenter. Kanske tar de ljudkretsen från Yamaha, signalprocessor från Qualcomm, bluetoothkrets från Ericsson, en radiomottagare från Philips, 3d-skärm från Sharp och lite minne från Samsung. Eller varför inte bygga den runt Intels nya PXA800F som både fungerar som handdatorprocessor på 312 megahertz med fyra megabyte inbyggt minne och signalprocessor med stöd för gsm och gprs? Med den i telefonen har du ju faktiskt en liten handdator.
När telefonen är komponerad är det bara att meka lite med Microsofts Smartphone-operativ och voila!, du har en ny mobiltelefon. Typ i stil med den som svenska Neonode tagit fram.
Nästa steg i valfrihetsrevolutionen (ni vet den där som började med Nokias skal…) borde väl bli att lansera mobiltelefonchassin med inbyggda kortplatser. Sedan är det bara att köpa instickskort och komponera din egen mobiltelefon. Spännande!
Nyhetsredaktör, M3