För ett tag sedan skrev chefredaktören för tidningen Råd & Rön, Carina Lundgren, en ledare som gick ut på att det nuförtiden finns så många tidningar som testar saker, men att ingen gör det så seriöst som dem.
Gör du ett riktigt test upptäcker du som vi en hel del ergonomiska brister.
anders.engstrom@idg.se
Exemplet hon nämnde var deras digitalkameratest som minsann gjordes av ett testinstitut i Tyskland och kostade någon miljon kronor att genomföra. Jag skickade ett mejl och undrade vad fasiken de höll på med. Varför betala så mycket pengar för test som faktiskt jämför många gånger ojämförbara kameror?
Tyvärr fick jag aldrig något svar och Råd & Rön verkar fortfarande inte fatta att de kastar pengar i sjön. I deras senaste kameratest (Råd & Rön nummer nio) hittar vi nämligen 15 testade kameror där den billigaste kostar 1 300 kronor och den dyraste 5 000 kronor, den enklaste har en upplösning på 3,1 megapixel och den mest avancerade 6,1 megapixel och optiken bjuder på allt mellan 1x och 4x zoom. Jag fattar inte hur ett sådant test kan hjälpa några som helst konsumenter. Men samtidigt vill jag ge Carina Lundgren rätt. Visst finns det många jeppar därute som klämmer och känner på prylar och sedan tvärsäkert hävdar att en pryl är si och en annan pryl är så. Ett exempel står våra kära kvällstidningar för. I bästa fall har de köpt sina resultat från någon seriös testtidning (typ M3) eller så har de låtit någon avdankad reporter betygsätta mobiltelefoner eller kameror.
Jag minns när Expressen gav Pentax Optio X fem getingar av fem möjliga och kommentaren “superläcker, tunn kamera med praktiskt vridbar skärm”. Superläcker visst, men vad hjälper det.
Anders Engström
anders.engstrom@idg.se